Betere luchtkwaliteit Beijing door voorbeeldige overheidsmaatregelen (pre- COVID-19)

De luchtkwaliteit in de Chinese hoofdstad Beijing wordt al zeven jaar lang beter en beter, al krijgt dat niet veel publiciteit. In 2019, dus voor de ‘tijd van de lockdowns’, was de lucht al opmerkelijk zuiver.

De luchtkwaliteit in Beijing is vorig jaar verder verbeterd. De stedelijke overheid heeft nog meer inspanningen geleverd om luchtvervuiling te voorkomen en te bestrijden.

Beijing, januari 2018 (foto China Daily / VCG)

Minder vervuilende stoffen in de lucht

Het Beijing Municipal Ecology and Environment Bureau kon dat op 27 april bekend maken. In 2019, dus voor de uitbraak van COVID-19 en de maatregelen die daarvoor nodig waren, kon de bevolking al ‘opgeluchter en vrijer ademen’. De concentraties van de belangrijkste vervuilende stoffen in de lucht waren opmerkelijk gedaald. De gemiddelde concentratie van PM2,5 bereikte een laagterecord van 42 microgram per kubieke meter. De hoeveelheden zwaveldioxide, stikstofdioxide en PM10 daalden tot respectievelijk 4, 37 en 68 microgram per kubieke meter.

Goede vs slechte dagen

In het jaar voor COVID-19 bedroeg het aantal dagen met een goede luchtkwaliteit in Peking 240, of 65,8 procent van het totaal, 64 dagen meer dan in 2013. Dat is een correct vergelijkingspunt. Het is het jaar waarin de nationale regering van China een actieplan uitbracht ter bestrijding van luchtverontreiniging in het hele land. Tijdens 2019 kende de Chinese hoofdstad maar vier dagen met zware luchtverontreiniging. In 2013 was zware luchtverontreiniging gedurende 58 dagen nog het lot van de Beijingers.

Spoken uit het verleden

Dat de ellende uit het verleden nog steeds het beeld bepaalt is af te meten aan de wat meewarige commentaren die je hier en daar leest over een magere troost bij de coronacrisis. Eindelijk zou Beijing nu pas, van blauwe luchten genieten, zo beelden commentatoren zich in, doordat de economische activiteit gedwongen stilligt. Waarna ze zich zuchtend afvragen: ‘maar hoe lang zal dat duren?’ Je kunt het westerlingen en zelfs sommige Chinezen misschien niet kwalijk nemen dat de foto’s van een in smog gehuld Beijing en de verhalen over sterfgevallen door luchtvervuiling lang in het geheugen blijven hangen.

dalende concentraties vervuilende stoffen 1998 – 2017

Nieuwe feiten

Hopelijk staat men toch ook open voor ‘nieuwe feiten’. Het zijn echt niet de Chinese autoriteiten alleen die het zeggen. In maart 2020 heeft de Milieuorganisatie van de Verenigde Naties, de UN Environment Programme een rapport gepubliceerd waarin onderzoekers de verbetering van de luchtkwaliteit in de Chinese hoofdstad sterk prijzen. Aan het rapport, A Review of 20 years’ Air Pollution Control in Beijing, is twee jaar gewerkt door een team van internationale en Chinese experten onder toezicht van de VN. Het behandelt de ontwikkeling van 1998 tot eind 2017.

Beijing’s high-density sensor-based PM2.5 monitoring network

Voorbeeldfunctie

De deskundigen constateerden dat er al verbetering was voor 2013, maar dat de positieve trend voorgoed werd ingezet vanaf toen, het jaar van het nationale beleidsvoornemen betreffende de strijd tegen luchtvervuiling. Controle, inventarisatie, preventie, economische maatregelen en medewerking van het publiek waren de niet-toevallige factoren die vooruitgang hebben gebracht. Dechen Tsering, de directrice van het UN Environment’s Asia Pacific Regional Office, zegt dat ‘er in zeer korte tijd indrukwekkende verbeteringen zijn behaald’. Het is volgens haar een goed voorbeeld van ‘hoe een grote stad in een ontwikkelingsland een evenwicht kan vinden tussen milieubescherming en economische groei’. Beijing wordt in het rapport ten voorbeeld gesteld aan andere grote steden.

Bronnen: Xinhua, unenvironment.org

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *