Betoelaging huishoudtoestellen groot succes

Eind vorig jaar besloot de Chinese regering 2 miljard yuan uit te trekken voor een proefproject in 3 provincies waarbij boeren 13 % van de aankoop van huishoudtoestellen terugbetaald krijgen. Het opzet is een succes, want gedurende de afgelopen maanden steeg de aankoop van de apparaten maandelijks met 70 %.
De rurale gebieden liggen vergeleken met de steden 20 jaar achterop qua gebruik van huishoudtoestellen. Toen eind vorig jaar bleek dat de exportvraag sterk daalde, dokterde de Chinese regering het steunprogramma voor de boeren uit. In drie landbouwprovincies, namelijk Shandong, Henan en Sichuan, loopt tot 1 mei een proefproject om boeren 13 % van hun aankoop van huishoudtoestellen terug te betalen. Het programma wil de consumptiekloof terugdringen met 10 jaar en de rurale consumptie aanzwengelen met 100 miljard yuan per jaar. Tot nu toe verkocht China de helft van zijn productie in het buitenland en een kwart van China’s handelsoverschot betreft kleurentelevisies, koelkasten, wasmachines, airco’s en gsm’s. Als het steunprogramma lukt, zou 20 % van deze voormalige export tegen 2010 naar de rurale gebieden worden gekanaliseerd. Bij de betoelaging betaalt de centrale regering 80 % en de provinciale 20 % van de toelage. Er staat wel een maximum op bij de aanschaf van TV (2000 yuan), koelkast (2500 yuan) en gsm (1000 yuan).
Ondertussen werd het programma uitgebreid naar 14 provincies en nu ook tot meer producten zoals PC’s, motoren, airco’s … . Volgens het ministerie van Financiën werden zo in het eerste kwartaal 6 miljoen stuks toestellen aangekocht met toelage, en de laatste maanden was er een aangroei van telkens 70 %, groeivoeten die zelfs steden nog nauwelijks gezien hebben. Verwacht wordt dat de toelagen de verkoop van koelkasten en wasmachines met 20 % zou doen groeien en de verkoop van televisietoestellen met 14 %. In het verlengde van dit programma plant China ook steun voor de uitbouw van een professioneel netwerk van naverkoopdiensten om de huishoudtoestellen te herstellen.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *