Beurs van Shenzhen verbonden met beurs van Hongkong

De beurs van Hongkong en die van Shenzhen zijn sinds deze week verbonden. Dit is een nieuwe stap in het open stellen van de Chinese financiële markten.

beurs

Ceremonie in Shenzhen


De eerste dag verliep rustig. In de richting Hongkong vloeide slechts 2,7 miljard yuan, of 21% van het maximaal toegelaten kapitaal. In de richting Shenzhen 902 miljoen, of 8% van het toegestane maximum. Dit was niet echt een verrassing, want de beurzen in de regio kennen over het algemeen een slappe periode. En de dalende wisselkoers van de yuan maakt dat er vanuit Hongkong minder interesse voor investeringen op het vasteland is.
De nieuwe verbinding komt er twee jaar nadat de beurzen van Shanghai en Hongkong verbonden werden. Daardoor maakten ze 900 aandelen beschikbaar voor beiden. Destijds werden op de openingsdag de maximum toegelaten volumes wel bereikt.
De financiële markten in China zijn in beperkte mate rechtstreeks geopend voor grote wereldwijde institutionele beleggers, die werken met toegestane quota. De verbinding tussen de beurzen maakt het echter ook mogelijk voor kleine buitenlandse beleggers om op Chinese beurzen te gaan.

Shenzhen anders dan Shanghai

Voortaan zal men vanuit Hongkong kunnen beleggen in 881 aandelen in Shenzhen, en vanuit Shenzhen in 417 aandelen in Hongkong. De nieuwe verbinding biedt een grotere keuze dan de bestaande met Shanghai. De aandelen in Shenzhen zijn meer gericht op technologische starters, op gezondheidszorg en verbruiksgoederen. Het toegelaten dagmaximum ligt hoger dan bij de opstart van de link met Shanghai. De regels zijn aangepast om rekening te houden met de kinderziekten van Shanghai.
Door de nieuwe verbinding worden Chinese A-aandelen gemakkelijker toegankelijk voor buitenlandse investeerders. Op termijn verhoogt dit de kans dat deze aandelen opgenomen worden in de MSCI Emerging Markets Index. Dit is een toonaangevende internationale index van aandelen uit opkomende landen, onderhouden door Morgan Stanley.
De verbinding had reeds enkele maanden eerder moeten gebeuren, maar werd uitgesteld om technische redenen. Er waren speculaties dat ontevredenheid van Beijing over het optreden van separatisten in het parlement van Hongkong meespeelde. Ook werd geschreven over de vrees van de centrale bank voor kapitaalvlucht. Dat de verbinding nu toch is gemaakt lijkt deze speculaties te weerleggen.
Bronnen: Caixin, People’s Daily, Global Times
 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments for “Beurs van Shenzhen verbonden met beurs van Hongkong

  1. Via de beurs van Hongkong is er een xl-bestand

    International Securities Identification Numbers ( ISIN ) ( For …www.hkex.com.hk › Securities › Securities-Lists › isinoXL

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *