Burgerzin aan de waterkant: vrijwilligers voor reddend zwemmen.

Vrijwilligers met een goede vaardigheid in reddend zwemmen helpen de politie in Henan en buurprovincies.

Een team van zwemliefhebbers biedt zijn diensten aan bij reddingsoperaties.

Redden en meer

Het team haalt ook de lichamen van verdronken personen uit het water. Afgelopen zondag moest dat bijvoorbeeld gebeuren nadat er 17 uur lang was gezocht naar een drenkeling. Verder verspreidt de zwemploeg informatie over de veiligheid in en om het water. Dat hebben de leden op meer dan 1.000 scholen gedaan en door een miljoen brochures te verspreiden.

Groei

De groep is gevormd en werkt in Shangqiu in de provincie Henan, centraal China. Hij begon als een clubje van 13 en telt nu 86 leden. Ze werken al negen jaar samen en hebben in die tijd 62 burgers gered of geborgen. Het is allemaal vrijwilligerswerk. Van beroep zijn de zwemliefhebbers ambtenaar, dokter of leraar. Hun ‘werkterrein’ heeft zich uitgebreid van Henan naar tien steden in de buurprovincies Shandong en Anhui.

‘Denk eens dat het familie was…’

In een interview in The Paper zegt een lid van het team dat het bovenhalen van een dode de eerste keer een ingrijpende ervaring was voor hen. Maar ze hebben zich eroverheen gezet door te denken aan hoe het zou zijn om het stoffelijk overschot van een eigen verwant aan de familie terug te geven. Er worden ook goederen uit het water gehaald. Intussen is er voor een waarde van miljoenen yuan in veiligheid gebracht.
Bronnen: The South China Morning Post, Pengpai (The Paper) een vrij nieuw medium in China

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *