Changsha’s shift in nijverheden succesvol

Changsha’s voornemen om in het economisch beleid meer diensten, IT en duurzame energie te beklemtonen, blijkt succesvol. De economie blijft groeien met 15 % en tijdens de laatste maand werden nog 13 investeringsdeals afgesloten ter waarde van 14 miljard yuan.

Zicht op de stad

Zicht op de stad


We schreven reeds over Changsha in ons dossier Centraal-China. Vorig jaar groeide de economie van de stad weer met 15 %, zodat het BRP/hoofd reeds 6700 yuan bedraagt. In 2008 werd voor 1,8 miljard $ aan buitenlandse investeringen binnengerijfd, een verhoging met bijna één vijfde. Vorig jaar telde Changsha 2900 buitenlandse ondernemingen, waaronder 27 uit de Fortune top-500 zoals Mitsubishi, Coca-Cola, Bosch and Hitachi.  Dit jaar stond eind oktober de teller van binnen- en buitenlandse investeringen reeds op 60 miljard yuan, ook een verhoging met 15 %. De afgelopen maand werden 13 akkoorden afgesloten ter waarde van 13 miljard yuan. Eén van de grote deals die afgesloten werd tussen het bestuur van Changsha en de ‘China Electronics Corporation’ betreft de bouw ter waarde van 3 miljard yuan van een hightechzone voor software. De stad probeert zoveel mogelijk de klemtoon te leggen op diensten, informatietechnologie en nieuwe energie. Changsha werkt ook met een Spaans centrum om een Spaanse nijverheidszone aan te leggen in Changsha’s hightechzone. Het gaat om Spanjes grootste investering in Centraal-China.
Partijsecretaris Chen Run’er legt uit dat de stad goed gewapend is met ontwikkelde nijverheidsinfrastructuur om de hightechparken te
Bouw in economische zone

Bouw in economische zone


plannen. Hij benadrukt dat zijn stad eveneens beschikt over een snel groeiende verbruikersmarkt. Sedert het aantreden van de nieuwe burgemeester Zhang Jianfei twee jaar geleden werd een blauwdruk opgesteld voor een metropolis met internationale visie en met een goed leef- en zakenklimaat. Nieuwe maatregelen werden uitgevaardigd inzake stadsplanning, het starten van KMO’s, steun voor de privésector en het stimuleren van werkgelegenheid. Door de aanleg van nieuwe wegen verhoogde ook het verkeer met 15 %. Administratieve procedures werden vereenvoudigd: een reeks administratieve lasten werd afgeschaft en de duur om een vergunning te krijgen, werd drastisch ingekort. In het driejarenplan inzake leefmilieu staat dat de waterzuiveringsgraad 80 % moet bedragen en dat de luchtkwaliteit 90 % van de dagen van goede kwaliteit moet zijn.  Ook inzake het uitbreiden van de diverse domeinen van de sociale zekerheid en betaalbare huisvesting bestaan allerlei programma’s die 79 % van de
Winkelen in het centrum

Winkelen in het centrum


begroting beslaan. Resultaat is dat er geen gezinnen zijn waarbij beide partners werkloos zijn, het percentage werklozen onder de 4 % ligt en dat alle leerlingen binnen de 9-jarige leerplicht gratis onderwijs verstrekt wordt.
Voor de toekomst is meer hightech gekoppeld aan meer energiebesparing en milieubescherming troef en in dit kader werkt Changsha –zoals we schreven- samen met Zhuzhou en Xiangtan.  Burgemeester Zhang gelooft niet dat de strengere milieuvereisten het zakenmilieu zal afschrikken, integendeel. Overigens groeide Changsha’s economie met 14,5 % in de eerste drie kwartalen, ondanks de crisis. Kortom, Changsha ziet met vertrouwen de toekomst tegemoet.
Zie ook CCTV-Travelogue over Changsha  (25 min)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *