China begint massale volksverhuizing

De eerste groep van in totaal 330.000 Chinezen die moeten verhuizen wegens een nieuw waterproject in Centraal-China heeft op woensdag hun huizen verlaten.

Inwoners van de stad Danjiangkou in de provincie Hubei moeten gedwongen verhuizen naar het kanton Shayang, 300 kilometer verderop. Bij voltooiing van het project, in 2014, zal hun vroegere woonplaats 170 meter onder water staan.De verhuizing is de op één na grootste in China’s geschiedenis. Bij de Drieklovendam moesten 1,27 miljoen mensen elders ondergebracht worden. Zo’n 180.000 inwoners van de provincie Hubei en 150.000 van de aangrenzende provincie Henan moeten plaats maken voor de aanleg van een centrale route van het ‘Noord-Zuidwateromleidingsproject’, dat water van China’s grootste rivier, de Yangtze, zal omleiden naar het droge noorden. Het noorden, voornamelijk de steden Peking en Tianjin, heeft dringend meer water nodig. Het gebied heeft bovendien 64 % van alle beschikbare landbouwgrond in China, maar slechts 20 % van het water.
Tegen eind september zullen 60.000 mensen verhuisd zijn. “Misschien vestigen we wel een nieuw record in termen van snelheid: 60.000 mensen in 50 dagen. We werken snel, zodat we klaar zijn voor het regenseizoen begint”, vertelt Zeng Wenhua, burgemeester van Danjiangkou. De betrokken families zullen een eenmalige vergoeding betaald krijgen en de komende 20 jaar extra overheidssubsidies.
Bron: radio86.com   Klik ook op tag waterhuishouding

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *