‘China en de WTO’ samen sterk?

‘China en de WTO’ is de titel van een witboek dat Beijing gisteren heeft uitgebracht.

China en de WTOJe kan de inhoud van China en de WTO als volgt samenvatten.

Voorbeeldig WTO-lid

‘In 2001 werd China lid van de WTO (World Trade Organization). Het heeft zich sindsdien een trouw en actief lid getoond dat waardevolle bijdragen levert. China heeft zijn socialistische markteconomie versterkt en zich aangepast aan de regels van de Wereldhandelsorganisatie. De tweezijdige handel in goederen en diensten is gestaag verder geopend. Het intellectuele eigendom wordt bovendien beter beschermd. Ten slotte kan China er prat op gaan dat de wereld weet hoe de economie van het land nog opener zal worden en daarop kan vertrouwen’.

Wederzijds voordeel

‘China ondersteunt uit volle overtuiging de geschillenbeslechting van de WTO. Dat is in het voordeel van zijn eigen economische ontwikkeling en het levert een grote bijdrage aan een op regels gebaseerde wereldeconomie. China wil zijn internationale handelsbetrekkingen tot wederzijds voordeel voortzetten. Ze bevorderen diversificatie en een evenwichtige ontwikkeling’.

China als aanjager van de groei

Wang Shouwen, adjunctminister van Handel, en mevrouw Xi Yanchun, woordvoerder van de regering, lanceerden het 27 pagina’s tellende witboek. Wang wees erop dat China al sinds 2002 de wereldeconomie flink heeft gesteund, om niet te zeggen gered. Vanaf dat jaar heeft de Volksrepubliek immers zowat 30% van de jaarlijkse groei in de wereld tot stand gebracht. Intussen drijft het handel met 120 landen of regio’s. Voorbeelden van de landen waar Wang over sprak zijn de VS, Japan, Rusland. Voorbeelden van regio’s zijn de reusachtige EU, maar ook de bescheiden Chinese regio’s Hongkong en Taiwan.

Krimpende lijst

China heeft samen met het witboek een nieuwe ‘negatieve lijst’ gepubliceerd (Chinese tekst). Hierop vermeldt de National Development and Reform Commission (NDRC) de sectoren die voor buitenlandse bedrijven en investeerders gesloten blijven. Een dergelijke lijst werd voor het eerst opgemaakt in 1995 en is sindsdien zeven keer bijgesteld. De nieuwe lijst geldt vanaf 28 juli. Het aantal gesloten bedrijfstakken daalt van 63 naar 48. Die behoren tot onderdelen van de diensten, het reizigersvervoer per spoor, internationaal zeevervoer, de aankoop van graan en de groothandel. Er zijn belangrijke branches waar het voor buitenlanders integendeel gemakkelijker wordt om te ondernemen of te investeren. Dat zijn energie, grondstoffen, infrastructuur, transport en professionele dienstverlening.

Financiën-feestje

Het zijn vooral financiële bedrijven die volgens de deskundigen zullen profiteren van een grotere openheid. Zij zullen genieten van een preferentieel beleid en drempelverlagingen die de toegang tot de Chinese markt zullen vergemakkelijken. De versoepelingen waren al lang beloofd, maar uitgesteld omdat de Chinese economie ‘in zwaar weer’ zat van 2012 tot 2016. De gids voor buitenlandse investeringen is de afgelopen vijf jaar ook twee keer herzien, vermeldt het witboek. Hierdoor is het aantal beperkingen op buitenlandse investeringen in China met 65% afgenomen. In de scheeps- en vliegtuigbouw en in de auto-industrie mogen de bedrijven meer vermogenskapitaal uit het buitenland aantrekken.

Importreus

China en de WTO

Containerterminal in Qingdao, provincie Shandong (foro Xinhua)


Tussen 2001 en 2017, ging de Chinese import van $243.6 miljard naar $1.84 biljoen (een miljoen keer een miljoen). Elk jaar ging China meer invoeren, met een gemiddelde toename van 13,5%. Dit maakt van China het land met de op een na grootste import van de wereld. De EU en de VS importeren meer, maar het eerstgenoemde is een groep van landen. Wang Shouwen zei verder dat China onlangs de invoerrechten op sommige medicijnen heeft verlaagd. Vanaf aanstaande zondag zullen buitenlandse bedrijven ook minder belastingen moeten betalen om auto’s, auto-onderdelen en een aantal dagelijkse consumptiegoederen in China te mogen verkopen.

Tussen de regels

Op de VS en de EU staat in het witboek geen kritiek, maar de boodschap achter de uitleg  is ondubbelzinnig. De protectionistische regering Trump lijkt zich tegen de WTO te keren die ooit op aandringen van de VS is opgericht. China steunt echter de WTO en zijn multilaterale en vrije, maar op regels gebaseerde, wereldhandel. Het land zal zijn beloften over verdere opening en een eerlijk speelveld dan ook waarmaken. De vrees dat er van  de mooie uitspraken die Xi Jinping doet te weinig terechtkomt, is ongegrond. Franse en Britse politici leken eerder deze week oren te hebben naar Chinese toezeggingen. Die golden respectievelijk de aankoop van landbouwproducten en Airbus, en contracten voor de Belt&Road.
Bronnen: China Daily, Xinhua, South China Morning Post, Financial Times, Global Times, Wikipedia

De volledige tekst van het Witboek China and the WTO staat hier

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *