AIIB: India krijgt de meeste leningen

Op de derde jaarvergadering van de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) bleek dat India met een goede 4 miljard dollar het meeste leent bij de bank. Premier Modi hoopt tegen 2020 echter op het tienvoudige. Chinese vorsers vermoeden dat India zijn afwijzende houding tegenover het ‘Belt & Road (B&R) initiative’ zou gaan afzwakken.

Tijdens de derde jaarvergadering van de AIIB in Mumbai zei de Indische premier Modi te geloven dat zowel de AIIB als India de economische groei  inclusief en duurzaam willen maken, zo bericht indiatvnews.com. Gezien de talrijke uitdagingen in Azië, kunnen regionale instellingen als de AIIB helpen bij het bijeenbrengen van de nodige middelen, zo ging hij veder. De Indische premier riep op de financiering van 4 miljard dollar nu tegen 2020 op te trekken tot 40 miljard dollar en tot 100 miljard tegen 2020. China leent nu het meest van de Asian Infrastructure Investment Bank die sinds 2016 in werking trad en gevestigd is in Beijing. Sindsdien kreeg India voor 4,4 miljard dollar financiering.
De infrastructuurnoden van India worden voor het komend decennium op 1500 miljard dollar geraamd. Volgens directeur Wang Yiwei van het Institute of International Affairs bij de Renmin University of China is de Indische privé sector nogal terughoudend als het aankomt op investeringen in infrastructuur. Het is dus logisch dat India als een groot land langs de routes van B&R zijn infrastructuur wil verbeteren met hulp van het Fonds.
Press Trust of India rapporteerde deze maand dat premier Modi zei dat de verbindingen met de buurlanden voor India een prioriteit zijn. Toch weigerde het land om op de recente top van de Shanghai Cooperation Organisation het B&R-initiatief te onderschrijven. Dit heeft te maken met de in aanleg zijnde China-Pakistan Economic Corridor die een gebied doorkruist dat India opeist. Chinese onderzoekers hopen dat India zijn geopolitieke twijfel en bezorgdheden laat varen om meer investeringen van AIIB aan te trekken. Het gaat bovenal om het opbouwen van vertrouwen tussen China en India door het uitwerken van concrete projecten die tastbare resultaten tonen aldus directeur Wang Dehua van het Institute for South and Central Asian Studies bij het Shanghai Municipal Center for International Studies aan de Global Times.
Bron: Global Times

Print Friendly, PDF & Email

5 comments for “AIIB: India krijgt de meeste leningen

  1. Transparancy International zegt:
    De ernst van het Indiaas corruptieprobleem wordt goed geïllustreerd door het gegeven dat India op Transparency International’s Corruption Perceptions Index een score deelt met het notoire China

  2. Op het vlak van infrastructuur ligt de Chinese corruptie toch erg laag. Meestal zijn het staatsbedrijven. In India komt je het ene na de andere ongeval tegen bij hun infrastructuur. De corruptie ligt meestal aan de grond schadeloosstelling niet aan de infrastructuur bedrijven.

  3. Dus twee notoire corrupte regimes gaan deals sluiten. I weet nu al wie dat gaan betalen !

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *