China en EU willen hun investeringen reguleren

China en de EU zijn onderhandelingen opgestart om mekaars almaar toenemende investeringen te regelen. Volgens voorspellingen zouden China’s investeringen in het buitenland tegen 2015 de buitenlandse investeringen in China overstijgen. Wat Europa betreft, blijken vooral Centraal- en Oost-Europa gegeerd als bruggenhoofd naar het hart van de EU.

ICBC Bank in Brussel


Zowel de EU-commissaris voor handel Karel de Gucht als minister van handel Chen Deming hebben bevestigd dat onderhandelingen worden opgestart tot het sluiten van investeringsovereenkomsten. Het VK, Frankrijk, Duitsland en Nederland behoren reeds tot de top 10 van buitenlandse investeerders,  maar ook anderen zijn welkom. Vorig jaar investeerde de EU 6,59 miljard in China wat meer dan 10% meer was vergeleken met het jaar voordien. Omgekeerd was de EU de derde bestemming van Chinese investeringen voor 3,3 miljard $. Wat buitenlandse handel aangaat is de EU China’s grootste handelspartner en omgekeerd is China de tweede grootste afzetmarkt van EU-export. Tijdens het eerste semester groeide de bilaterale handel met 21 % en tijdens de eerste 5 maanden de EU-investeringen in China met 9 %. Wel wordt verwacht dat het groeitempo van de handel tijdens het tweede semester afneemt en dit heeft te maken met het zwakke herstel in de EU als met de strakkere uitgavenpolitiek in China.  China hoopt dat de EU terug op dreef komt volgend jaar en wil daarbij de Euro steunen. Van Europese kant wordt aangedrongen op een beter investeringsklimaat waarbij binnenlandse ondernemingen op voet van gelijkheid worden beoordeeld en ook op een betere bescherming van de zgn “intellectuele rechten”
2015: ODI>FDI
Volgens cijfers van het Chinese ministerie van handel zouden de Chinese investeringen in het buitenland (outbound direct investment (ODI) tegen 2015 groter worden dan de buitenlandse investeringen in China (FDI: Foreign direct investments). Vorig jaar bedroegen de Chinese ODI 59 miljard $ en verwacht wordt dat dit bedrag de komende vijf jaar ongeveer met een kwart toeneemt jaarlijks. China kreeg vorig jaar 105 miljard $ investeringen.  Totnogtoe beoogden de Chinese buitenlandse investeringen na Azië vooral Latijns-Amerika (met één derde), Afrika (5%) en Australië (2%). China’s investeringen in de Europa  schoten vorig jaar de hoogte in met liefst 300 % tot 2,13 miljard $. Hierbij worden de 2,2 miljard $ opkoop genoemd door “China National Chemical Corporation” van het Noorse Elkem (die siliconen maakt voor in zonnepanelen) en de aandelen van de State Administration of Foreign Exchange (SAFE) in firma’s op de beurs van Londen die door The Economist op 18 miljard $ worden geraamd. Ook rijke Chinezen kopen privé-eigendommen op en volgens Knight Frank waren ze de grootste opkopers van eigendommen in centraal Londen. Blijkt zelfs dat China’s ODI in Europa 53 % groter is dan in de VS.  Toch zijn het veruit nog de grote staatsondernemingen die in het buitenland investeren: bij de top 18 zijn er maar twee privéfirma’s namelijk Lenovo en Haier.

Guo Guangchang


China Daily vermeldt ook de privégroep uit Shanghai Fosun die vorig jaar 7,1 % opkocht van Club Med. Voorzitter Guo Guangchang die een persoonlijke rijkdom heeft van 3,3 miljard € en een bewonderaar is van Warren Buffett, heeft de ambitie om voor 1000 miljard yuan te beheren waarvan een goed deel in het buitenland. Europa lijkt hem aantrekkelijk wegens zijn merken en de technologie. Ook wetenschappers zien een verschuiving in China’s ODI-model: namelijk van gericht op grondstoffen naar meer gericht op het verwerven van technologie.
Bruggenhoofd
Volgens voorzitter Peter Hyl van het in Praag gevestigd  China Investment Forum die 8 personen te werk stelt,  zijn vooral landen in Centraal- en Oost-Europa belangrijk voor Chinese ondernemingen die toegang willen krijgen tot de Europese markt. Een middel is uit China componenten in te voeren, deze te assembleren in Centraal-of Oost Europa zodat er een EU-label kan worden op gekleefd. De nadruk op deze regio als uitvalsbasis wordt gesteund door de premier die tijdens zijn bezoek aan Hongarije 400 miljoen € steun beloofde voor de uitbouw van een logistieke basis.  De laatste 5 jaar namen de Chinese investeringen in Tsjechië, Hongarije en Polen toe van verwaarloosbare bedragen tot 10 à 15 miljoen $ elk.  Voorbeelden van investeringen zijn Great Wall Motor die een autofabriek voor 50000 wagens/jaar opstart in Bulgarije, Huawei die in Hongarije een distributiecentrum opent voor 3000 personeelsleden en BYD die in dat land investeert in een batterijfabriek. De kost van deze vestigingen is maar een fractie van wat dit zou kosten in Duitsland, het VK of Frankrijk.  Volgens Hyl kunnen de Chinezen in Europa ook leren hoe de Aziatische markt te betreden, te meer dat de Europese economiën vaak steunen op KMO’s die daartoe noch het kapitaal noch de know-how bezitten. Kortom voor hem is het een win-win situatie: Chinezen makkelijker toegang tot de Europese markt en omgekeerd.
Bron: China Daily
Zie ook Dialogue over namaak en bescherming IPR

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *