China: ‘incident in Rusland binnenlandse aangelegenheid, partnerschap positief’

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zondag en maandag het standpunt van Beijing gegeven over wat een staatsgreep van Prigozhin en zijn Wagnergroep leek, en over de afloop van dit incident.

Rusland
Woordvoerder BuZa China over Rusland op 26 juni. disclaimer

Geen inmenging

‘Die recente gebeurtenissen zijn binnenlandse aangelegenheden van Rusland’, aldus de Chinese regering die verder de nadruk legt op de positieve kanten van het partnerschap tussen de beide landen.

Rusland bevriend buurland

Mao Ning, woordvoerder van het ministerie, verduidelijkte dit tijdens een reguliere persconferentie op maandag: ‘als bevriend buurland van Rusland en alomvattende strategische coördinatiepartner voor het nieuwe tijdperk, ondersteunt China Rusland bij het handhaven van de nationale stabiliteit en het streven naar ontwikkeling en welvaart. Wij geloven in het vermogen van Rusland om dit streven waar te maken’. Mevrouw Mao Ning kreeg ook een vraag over hoe de leiders van China en Rusland met elkaar in contact waren geweest tijdens de gebeurtenissen. Zij antwoordde dat ‘de twee landen op alle niveaus nauw en goed met elkaar hebben gecommuniceerd’.  

Bezoek Rudenko

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Andrei Rudenko is zondag naar Beijing gereisd. Dit bezoek was vooraf niet aangekondigd. Volgens een mededeling op de website van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken had ‘de heer Rudenko een ontmoeting met de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang om internationale en regionale kwesties van gemeenschappelijk belang te bespreken’. Terwijl hij in Beijing was, voerde de heer Rudenko ook gesprekken met de Chinese viceminister van Buitenlandse Zaken Ma Zhaoxu. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken van China beloofden de twee partijen ‘de solidariteit en samenwerking te versterken en de Shanghai Co-operation Organisation te promoten’. Ma Zhaoxu zei ook nog: ‘Onder de complexe en ernstige internationale situatie is het noodzakelijk om … tijdig te communiceren, de stabiele en langdurige relatie tussen de twee landen te waarborgen en de gemeenschappelijke belangen van beide partijen te beschermen.’ De dag erna, op 26 juni, had de speciale vertegenwoordiger van de Chinese regering voor zaken op het Koreaanse schiereiland, Liu Xiaoming, dan ook nog overleg met Rudenko over de kwestie van het Koreaanse schiereiland.

Chinese media

De Chinese media hebben de gebeurtenissen in Rusland op de voet gevolgd. De Chinese correspondenten maakten duidelijk dat de onrust onder de bevolking en de maatschappelijke organisaties in het land meeviel. Chinese waarnemers hekelden stellingen in de westerse media dat het partnerschap met Rusland een risico voor China zou inhouden. ‘China’s positie toont verantwoordelijkheidszin, aangezien we de soevereiniteit van andere landen respecteren en geloven dat hun interne aangelegenheden niet mogen worden verstoord door externe krachten. Wat het Wagner-incident betreft, hopen we op een stabiel Rusland en een stabiel Europa’, liet een Chinese expert geopolitiek aan de Global Times weten. Volgens deze deskundige die anoniem wilde blijven is ‘de hype over de positie van China door het Westen bedoeld om de indruk te wekken dat China partij zou kiezen in de Oekraïne-crisis, iets we altijd afwijzen en waarover we waakzaam moeten blijven’.

Bronnen: fmprc.gov.cn (website min BuZa China), Global Times, Morning Star, Xinhua,

Print Friendly, PDF & Email