“China Mobile” roamt in Taiwan

chinamobileChina Mobile” maakte woensdag bekend 12 pct aan te kopen van het Taiwanese “Far Eastone Telecommunications”. Volgens de “Financial Times” is het de bedoeling van “China Mobile” om zich in de reeds verzadigde Taiwanese telecommarkt te positioneren met het oog op LTE, het signaal van de vierde generatie.
China’s grootste mobiele operator gaat 533 miljoen $ (minder dan 2 pct van jaarwinst) spenderen om zich in te kopen bij een Taiwanese telco. Het is de eerste investering van een staatsonderneming in Taiwan sinds de burgeroorlog 60 jaar geleden. Het nieuws dreef de beurs in Taiwan irrationeel de hoogte in. Waarom investeert “China Mobile” die eerder opkomende markten beoogt in het reeds verzadigde Taiwan? Volgens het Britse blad “Financial Times” zit de drijfveer in het signaal van de vierde generatie achter de deal. Volgens het blad staan de telecomoperatoren onder druk van de crisis met minder nieuwe abonnees.
“China Mobile” moet het Chinese derde generatie (3G) signaal gebruiken en dit schijnt niet zo vlot te lopen. Doordat nu ook portabiliteit op de dagorde staat, wordt door specialisten verwacht dat dit “China Mobile” 8 pct van zijn 477 miljoen abonnees zou gaan kosten. Na de herstructurering van het telecomlandschap vorig jaar is operator “China Telecom” zich gaan specialiseren in CDMA2000, de Amerikaanse standaard qua derde generatie. “China Telecom” focust vooral op verbindingen tussen vaste en mobiele nummers en mikt op privaat gebruik in familie- en vrije tijdsverband. “China Unicom” die half mei met 3G diensten start,  focust op business-klanten. In deze competitiestrijd zou “China Mobile” met het Chinese 3G signaal willen starten in Taiwan en dit opdat nieuwe Taiwanese producten zouden geproduceerd worden die functioneren met het Chinese 3G-signaal. Onderzoek en ontwikkeling bij “China Mobile “zijn ondertussen volledig gericht op LTE, het signaal van de vierde generatie opgezet samen met Vodafone. Met de recente investering wil “China Mobile” volgens insiders die de “Financial Times” citeert het Chinese 3G-signaal op termijn laten overgaan in LTE. Momenteel wordt in Taiwan vooral Wimax als 4G-signaal gepromoot en dus is LTE ook een gat in de lokale markt waar “China Mobile” op springt. De 4G-technologie zou pas in 2012 rijp zijn. .

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *