China perfectioneert de behandeling voor COVID-19

In de provincie Hubei en hoofdstad Wuhan blijven onderzoekers medicijnen uittesten om de patiënten met een milde besmetting met COVID-19 te behoeden voor een verergering en om diegenen die in kritieke toestand verkeren te redden.

medicijnen
Genezen patiënt doneert plasma. Dit convalescent plasma is een van de geneesmiddelen tegen de longaandoeningen ten gevolge van COVID-19 (foto Xinhua/ Luo Meng)

De resultaten behaald met een aantal geneesmiddelen en therapieën worden doorgegeven, onder andere via persconferenties.

Spreiding van kennis

Zo wil de Chinese overheid een optimaal gebruik organiseren in het epicentrum van de uitbraak zelf, en daarbuiten, in de andere provincies en regio’s van China. Dr Harrie Dewitte, Huisarts van Geneeskunde voor het Volk en Stafmedewerker Academisch Centrum Huisartsgeneeskunde (KU Leuven), was zo vriendelijk in te gaan op ons verzoek om wat uitleg en een mening te geven over enkel van de genoemde medicijnen.

Tocilizumab

Tocilizumab, onder de gebruikelijke merknaam Actemra, staat nu volgens Zhou Qivan (Chinese Academie voor Wetenschappen) op de lijst van te gebruiken producten bij de diagnose en behandeling voor COVID-19. Tocilizumab is doeltreffend gebleken bij het voorkomen van een zogenaamde inflammatoire storm, een oncontroleerbare ontsteking. Het werd eerst gebruikt bij 20 patiënten met een ernstige vorm van besmetting. De temperatuur daalde bij hen allen binnen een dag. Negentien van deze patiënten werden binnen de twee weken uit het ziekenhuis ontslagen. Ook de laatste is genezen. Dokters voeren nu in 14 ziekenhuizen in Wuhan klinische tests uit met Tocilizumab. Op 5 maart waren al 272 zwaar ziek patiënten behandeld met dit geneesmiddel. Volgens Dr Dewitte is ‘Tocilizumab een van de vele monoclonale antilichamen die op het interleukine systeem werkt. Het is een immuunsysteem-onderdrukker, die wordt gebruikt in de reumatologie. Compleet experimenteel voor COVID-19, maar wel enigszins logisch om er in extreme omstandigheden aan te denken, want de longziekte ten gevolge van COVID-19 wordt veroorzaakt door een inflammatoire reactie, een ontstekingsreactie. Ze verloopt niet zoals een klassieke infectie met bacteriën of griep’.

Chloroquinesulfaat

Een ander medicijn, ‘Chloroquinesulfaat, is toegediend aan 285 ernstig zieken in een ziekenhuis in Wuhan, zonder duidelijk nadelige reacties’, aldus Sun Yanrong van het Nationale Centrum voor Biotechnologie (ministerie van Wetenschap en Technologie, het MOST). Volgens Dr. Dewitte is ‘Chloroquinesulfaat het oude antimalariamiddel (oorspronkelijk van een plant afkomstig, maar nu volledig synthetisch) dat prof. Marc Van Ranst gevonden heeft voor de behandeling van SARS. Ook dit geneesmiddel heeft een ontstekingswerend mechanisme’.

Remdesivir

Sun Yanrong had het ook nog over het intussen wat bekendere Remdesivir. Daarmee lopen 2 klinische experimenten en men wacht op de resultaten. Remdesivir noemt Dr. Dewitte ‘een antiviraal middel van Gilead, met een breed spectrum tegen coronavirussen’. Het werd ontwikkeld tegen Ebola, nadien tegen MERS, een eerder bekend coronavirus dat zeer dodelijk was in Middellandse Zeegebied in 2014.  

Convalescent plasma

De Chinese media hebben het vaak over de inzet van natuurlijke antistoffen, afgestaan door genezen COVID-19 patiënten, convalescent plasma genoemd. Ook dit heeft de overheid opgenomen in de richtlijnen voor de diagnose en behandeling voor COVID-19 patiënten, volgens Wu Yuanbin, een andere topman van het MOST. Voor Dr. Dewitte is het ‘logisch dat het werkt, vooral in het beginstadium’. Hij wijst er op dat ‘het een zeer doorgedreven organisatie vergt’.

Traditionele Chinese geneeskunde

Wu Yuanbin noemt ook de combinatie van traditionele Chinese geneeskunde (TCM) en westerse geneeskunde. Tot de toepassing van TCM is al in een vroeg stadium van de epidemie met COVID-19 besloten. Ook dat levert volgens has Wu Yuanbin goede resultaten op. TCM is bij de behandeling van 90% van de patiënten toegepast. Dr. Dewitte: ‘over de traditionele plantgeneesmiddelen kan ik niets zeggen, maar het is niet onlogisch dat China het gebruikt: het beste antimalariamiddel dat ooit ontdekt werd, is afkomstig van de plant artemesia en werd al honderden jaren gebruikt in China, Vietnam…’ (Voor de ontdekking van artemisinine, de stof uit de plant artemisia die doeltreffend en levensreddend werkt in de bestrijding van malaria, heeft de Chinese Dr Tu Youyou in 2015 overigens de Nobelprijs voor Geneeskunde behaald).

Bron: Xinhua

medicijnen
Vanuit Wenzhou vertrekken COVID-19 hulpgoederen naar Italië (foto Global Times, met dank aan Blazing Youth

STAND VAN ZAKEN

Bijhouden van de recentste cijfers en ontwikkelingen Covid-19 kan zeer goed via de
World Health Organization (WHO), de Wereldgezondheidsorganisatie:
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
met bijna dagelijkse situation reportshttps://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/

met nadruk op CHINA is er de uitstekendeREAL TIME BERICHTGEVINGvan de Global Times*,en
de tellerWIDGET  van de SCMP**, die de input gebruikt van de Nationale Gezondheidsdienst van China en sinds de verspreiding in andere landen ook de gegevens van de WHO vermeldt. 

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar