China reageert op VS met mensenrechtenrapport

China heeft de VS een koekje gebakken van eigen deeg: in een witboek over de toestand van de mensenrechten in de VS wordt de toestand geschilderd van een natie waar misdaad uit de hand loopt, marteling door politie schering en inslag is en de controle op vuurwapens volledig uit de hand loopt, om nog over Afghanistan en Irak te zwijgen. De boodschap is duidelijk: veeg eerst de eigen stoep vooraleer u te mengen in onze zaken.
Het Chinees Witboek somt enkele gegevens op over de toestand in de Verenigde Staten. Enkele citaten:
“Elk jaar is één op 5 personen slachtoffer van een misdaad. In geen enkel land op aarde is er zoveel misdaad”
“De VS kennen het grootste particuliere wapenbezit: 90 miljoen personen bezitten 200 miljoen wapens, terwijl er 300 miljoen bewoners zijn”
“Misbruik van geweld en het folteren van gevangenen om bekentenissen af te dwingen neemt ernstige vormen aan in de VS”
“De VS noemt zich het land van de vrijheid, maar geen land heeft zo’n hoog percentage gevangenen: één op 100.”
“Het aantal Amerikanen zonder ziekteverzekering groeide van 2008 tot 2009 met 4 miljoen, zodat nu 50 miljoen of 16 % van de bevolking niet verzekerd is. Gevolg: elke dag sterven er in de VS achtenzestig volwassenen onder de 65 jaar bij gebrek aan gezondheidszorgen”,  sterven in de goot als het ware, met een mindere verzorging dan dieren door de dierenbescherming…
“De werkloosheid steeg tot 9,8 % in november 2010”.
Eigen zaken eerst
Uiteraard zwijgt het rapport niet over het bloedvergieten in Irak en Afganistan, het waterboarden enz.  En passant wordt aangegeven dat de Internetregulering ook niet zo “vrij” is als het wordt voorgesteld. De verkiezingen worden gedomineerd door het grote geld in de VS zo heet het. De boodschap naar de VS is duidelijk: houd u eerst bezig met de eigen zaken vooraleer de neus te steken in de toestand te Xinjiang, Tibet of van Ai Weiwei. Vorige week  stelde de Amerikaanse minister Clinton het jaarlijks rapport over de mensenrechten in China voor met Ai Weiwei en vedette: een (“derderangs”- volgens Peking)-kunstenaar die een haar wordt gekrenkt, dat kan toch niet! Sedert een paar jaren repliceert de Chinese overheid op deze rituele rapporten met een tegenrapport dat aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. Nu besluit China’s witboek “In de VS is de verkrachting van de burger-en politieke rechten door de regering ernstig”. Een regeringswoordvoerder zei dan ook zaterdag aan het adres van de VS “Stop met inmenging in andere landen”.
Volledige tekst Chinees rapport over VS-mensenrechten
Zie ook UNO-rapport over VS-mensenrechten

Print Friendly, PDF & Email

3 comments for “China reageert op VS met mensenrechtenrapport

  1. Vrijwel alles wat in dit rapport staat is correct, maar omgekeerd geldt hetzelfde. De kritiek op de mensenrechtensituatie en het gebrek aan vrije meningsuiting in China komt echt niet alleen van de VS. Het ironische (of beter gezegd tragische) aan dit verhaal: de VS is alleen nog in theorie een democratie; China is alleen nog in theorie een socialistisch land. In beide landen heeft de elite het voor het zeggen, en zet ze de instellingen naar haar hand. Niet toevallig ligt hun GINI-coëfficiënt in elkaars buurt.

  2. Het verschil tussen China en de VS is dat China nu over de economische macht en financiële middelen beschikt om de sociale verbeteringen en ecologische correcties die het wil aanbrengen, door te voeren. De VS die aangetast zijn door de crisis van het kapitalisme annex geldverlies door oorlogen, gaan achteruit en beschikken niet meer over de veerkracht om de sociale verbeteringen en ecologische correcties die Obama wil, door te voeren zoals de gezondheidszorg bewijst.
    zie ook bv:
    http://www.guardian.co.uk/environment/blog/2011/apr/12/china-green-plans-america
    Het zal echter geen “smooth sailing” zijn, zoals de tegenstand van de Taiwanese- en de Hong Kongse ondernemers tegen de sociale verbeteringen bewijst, maar de betere sociale rechten voor arbeiders en migranten die het twaalfde vijfjarenplan voorziet, kunnen lukken.

  3. Begin van de recente getuigenis van Yuan Weijing, echtgenote van de blinde MensenRechtenadvocaat Chen Guangcheng: “Onder leiding van de vice-secretaris van de Communistische Partij van Shuanghou Town, Zhang Jian en een aantal politieagenten van de Nationale Veiligheid, stormde op 18 februari 2011 een groep van 70 tot 80 mannen mijn huis binnen. Ruim twee uur lang sloegen en martelden ze mijn man Chen Guangcheng en mij. Zonder uniform en vertoon van enig juridisch document plunderden ze ons huis. Mijn man en ik raakten zwaar gewond maar we mochten ons huis niet verlaten voor medische hulp.” Meer dan 10 mannen wikkelden mij in een deken en schopten mijn lichaam. Na deze marteling een half uur ondergaan te hebben lukte het me om mijn hoofd uit de deken te wringen. Ik zag een man of 10 die Chen aan het aftuigen waren. Met kracht werden zijn armen verdraaid en zijn hoofd werd op de grond gedrukt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *