China roept ASEAN op tot verzoening

Premier Wen Jiaobao heeft op de China-ASEAN Expo te Nanning deze Asean-landen opgeroepen de geschillen met China bij te leggen en meer te gaan samenwerken. Vorige week slaagde China er in met Vietnam de geschillen bij te leggen betreffende de Zuid-Chinese zee. De Maleisische premier wil meer samenwerking op milieuvlak.
Leiders van ASEAN en ChinaVrijdag werd te Nanning de achtste China-Asean Expo geopend. Recentelijk waren met deze landen meningsverschillen over de Zuid-Chinese zee en vorige week besliste Myanmar dat de bouw van een stuwdam voor 3,6 miljard $ door de Chinezen wordt opgeschort. Vorige week sloot China met de Vietnamese partijleider Nguyen Phu Trong, een akkoord dat beide zijden eventuele meningsverschillen door onderlinge samenwerking gaan oplossen. Blijkbaar wil Wen dit akkoord aan de Asean landen tonen als voorbeeld. Wen beloofde ook meer uit die landen te zullen importeren: vorig jaar verhoogde deze al met 37 % tot 292 miljard $. Dit jaar verhoogde de bilaterale handel gedurende de eerste 9 maanden met 27 %.
De Maleisische premier Seri Razak zei dat milieubescherming en duurzame ontwikkeling kritische elementen zijn wanneer de economieën van China en Asean aan meer integratie toe zijn. Hij dankte namens de 100 Maleisische deelnemers de organisatoren nog omdat zijn land dit jaar de eregast is. Razak zei nog dat gezien er externe vraag wegvalt uit de EU en de VS, dan maar onderling meer handel moet gedreven. China is nu met 11 % de grootste handelspartner van de Asean, terwijl de Asean-landen met 10 % China’s vierde grootste handelspartner zijn.
Op de expo liet een assistent van de goeverneur van de Nationale Volksbank zich ontvallen dat met de Asean-landen gewerkt wordt aan een systeem om de wederzijdse handel in de Chinese munt te laten verlopen. Naar verluidt heeft China reeds swap-akkoorden op zak met 3 Asean-landen:  Indonesië, Maleisië en Singapore. De Expo duurt tot 26 oktober en telt 2300 deelnemers. Vietnam beweert met 120 zaken en 192 stands de grootste afvaardiging te hebben. Taiwan werd voor de eerste keer uitgenodigd en is aanwezig met 88 stands.
Zie ook CNTV

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *