De VS hebben zich teruggetrokken uit de Wereldgezondheidsorganisatie. Een sterker engagement van China overbrugt gedeeltelijk het hierdoor veroorzaakte financiële gat.

Vorige week vond de 78ste algemene vergadering van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) plaats in Genève. Voor het eerst ging deze door zonder een vertegenwoordiger van de Verenigde Staten.
De VS waren tot voor kort de belangrijkste geldschieter van de WHO. Doordat ze zich recentelijk terugtrokken uit de organisatie en de betalingen stopzetten, ontstond een gat van 600 miljoen dollar in de begroting van 2025. Het wegvallen van de gesofistikeerde expertise van Amerikaanse gezondheidsexperts is eveneens een opdoffer.
Hulp uit China, Qatar en Zwitserland
De Chinese vicepremier Liu Guozhong heeft op de vergadering extra bijdragen van 500 miljoen dollar beloofd, gespreid over een periode van vijf jaar. Dit maakt van China voortaan de grootste landenspons or van de WHO. Over het belang van een goed functionerende WHO verklaarde hij: ‘De wereld wordt nu geconfronteerd met de impact van unilateralisme en machtspolitiek, wat zorgt voor grote uitdagingen inzake de wereldwijde gezondheid. … Multilateralisme is duidelijk het pad om deze moeilijkheden te overwinnen’.
Ook andere landen, waaronder Qatar en Zwitserland, doen extra inspanningen. Zij brengen in totaal 170 miljoen dollar in. Voor alle landen is het gewone lidgeld met 20% opgetrokken.
Achteruitgang en vooruitgang
Ondanks deze inspanningen heeft de algemene vergadering van de WHO moeten besluiten om voor het werkjaar 2026-2027 de uitgaven en het personeel te verminderen met 20%. Men heeft al een aanvang genomen met afdankingen en het opschorten van projecten. Uiteraard verzwakt dit de mogelijkheden van de organisatie om te reageren op wereldwijde noodsituaties.
Een gunstig effect van de Amerikaanse afwezigheid op de vergadering was de stemming over het WHO Pandemie Akkoord, na drie jaar onderhandelen. Want dit werd nu unaniem goedgekeurd, op 11 onthoudingen na. Het akkoord bevat de principes voor betere wereldwijde coördinatie. Bovendien opteert het voor een gelijke toegang tot vaccins, behandelingen en testen. Daarbij probeert het lessen te trekken uit de Covid-19 ervaringen.
Bron: Caixin