China voor betere samenwerking met India en Vietnam

We lezen veel over de oplopende spanningen tussen Japan, de Filipijnen en China rond betwiste eilandjes.  Maar er is ook een beweging naar meer ontspanning, met India ,Vietnam en China.

INDIA-CHINA_22797fIndia en China hielden deze week hun Zesde Jaarlijkse Defensiedialoog. Ze kwamen een aantal vertrouwen scheppende maatregelen overeen. Er komen gezamenlijke legeroefeningen; de maritieme veiligheidssamenwerking wordt intenser; en men blijft terughoudend rond de aanslepende grensbetwistingen. Er komen ook rechtstreekse telefoonlijnen tussen militaire bevelhebbers op verschillende niveaus in de betwiste grensgebieden. Men wil geen bijna-confrontatie meer zoals de drie weken durende militaire patstelling in een betwist gebied in april 2013. Naast de defensiedialoog is men intussen ook al aan de 17de ronde gesprekken over grensvraagstukken.
Toch is alles niet koek en ei. In volle verkiezingscampagne trok kandidaat premier Modi  van de BJP naar de betwiste gebieden in Noordoost India, die China omschrijft als Zuidelijk Tibet; Modi klaagde er het “Chinese expansionistische gedachtegoed aan”. Ook bij de verkiezingen in 2009 waren er al kandidaten die hun populariteit met China bashen wilden opdrijven.

Ook ontspanning met Vietnam

Dezelfde dag kwam er ook een gezamenlijke belofte van China en
Vietnam om hun samenwerking op het vlak van zeevaart en maritieme aangelegenheden, infrastructuur aan land en financiële zaken, te verdiepen. Daarvoor werden in november al drie werkgroepen opgericht. Die krijgen nu meer armslag. Dat werd beslist door de Chinese premier en de Vietnamese voorzitter van het VFF (Vietnam Fatherland Front). Beide partijen spraken sussende woorden over hun conflict rond eilandjes in de Zuid-Chinese Zee. Ze benadrukten hoe strategisch belangrijk hun relatie is .

Bronnen: Global Times ,People’s Daily, Economic Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *