China wil reus worden in slim maakwerk

China wil zijn  maakwerk optrekken naar een hoger technologisch niveau, zo blijkt uit het vijfjarenplan. Om dit doel te ondersteunen, verstrekt de China Development Bank (CDB) dit jaar 400 miljard yuan leningen. Tijdens de parlementaire zittingen hebben CEO’s van Chinese tech giganten talrijke wetsvoorstellen ingediend om dit in goede banen te leiden.

Toestellen nakijken van de ambulance

Vrijdag heeft China op het Volkscongres een alomvattend plan voorgesteld om zijn maakwerk tegen 2025 te verbeteren op acht gebieden. Het plan om het aandeel van het Chinees maatwerk in de economie te behouden en de kwaliteit er van te verbeteren maakt deel uit van het 14-de vijfjarenplan dat 142 bladzijden lang is. Momenteel is het maakwerk goed voor 33% van het bnp. De klemtoon van het plan ligt op zeldzame aardmetalen en speciale materialen, robotica, vliegtuigmotoren, NE- en slimme voertuigen, medische uitrusting en innovatieve geneeskunde, landbouwmachines, scheepsbouw- luchtvaart- en HST- uitrusting evenals op industriële toepassingen van Beidou.

De hernieuwde focus op geavanceerd maakwerk is een weerspiegeling van het regeringsvoornemen de omvorming van de sector na te streven door hightech. Dat zou de stijgende productiekosten helpen compenseren, de positie versterken van de wereldwijde toeleveringsketens, de afhankelijkheid van buitenlandse technologieën verminderen en het concurrentievermogen ten opzichte van de VS vergroten. Volgens het vijfjarenplan wil China de zwakke schakels wegwerken in sleutelcomponenten, software, materialen en in fundamentele systemen. Dat zou de concurrentiekracht moeten bevorderen in HST, elektrische uitrusting, nieuwe energie en scheepsbouw. China wil immers dat de belangrijke onderdelen van de waardeketen in China blijven.
Het vijfjarenplan plan roept ook op tot het koesteren van nieuwe digitale industrieën, waaronder kunstmatige intelligentie, big data, blockchain en cloud computing, en het uitbreiden van het gebruik van 5G-technologieën naar meer sectoren zoals het slim transport en de logistiek.


China Development Bank

De grootste politieke bank namelijk de China Development Bank (CDB) is volledig klaar om de opkomende nijverheden en het geavanceerd maakwerk te ondersteunen. Daartoe trekt de CDB dit jaar voor in totaal 400 miljard yuan uit aan leningen. Voorzitter Zhao Huan verduidelijkte op een persconferentie 100 leidende ondernemingen op het vlak van technologische innovatie te selecteren en 1000 firma’s langs de boven- en benedenstroom van de industriële ketens om hen financieel te ondersteunen. Zoals bekend subsidieert China nogal sterk de chipsector om de boycot vanuit de VS te boven te komen.

Wetsvoorstellen

Tencent CEO Pony Ma, lid Volkscongres

Vanuit de privésector hebben diverse CEO’s van belangrijke techbedrijven tijdens de parlementszittingen wetsvoorstellen ingediend die de hoger genoemde prioriteiten verder uitwerken op een zestal terreinen. Op het vlak van de aanleg van nieuwe infrastructuur legde Lenovo CEO Yang Yuanqing de nadruk in zijn voorstel op data centra terwijl Xiaomi CEO Lei Jun pleitte voor betere samenwerking tussen industrie en de academische wereld met meer talent in het slim maakwerk. Om in te spelen op de trend tot de revitalisatie van de landbouwgebieden pleitte Tencent CEO Pony Ma Huateng voor een betere opleiding van de boeren zowel qua landbouwtechnologie als hun kennis van e-commerce. Suning CEO Zhang Jindong suggereerde dat de e-commerce platformen de kleine rurale verkopers zouden helpen met hun digitale omvorming.

Xiaomi CEO Lei Jun, lid Volkscongres

Ook werden wetsvoorstellen neergelegd om de senioren te helpen bij het gebruik van slimme technologie. De voorstellen van Sogou CEO Wang Xiaochuan willen dat de internet apps gemakkelijk worden gemaakt voor het gebruik door senioren. AI en robotica kunnen niet enkel gebruikt worden om een personeelstekort op te vangen, maar ook aangewend voor de thuiszorg van senioren. Lei van Xiaomi en Baidu CEO Li deden voorstellen voor een slimme pensionering.

Baidu CEO Robin Li, lid CPPCC

Op het milieuvlak deed Ma van Tencent suggesties voor minder energievretende data centra. Tencent was overigens naast de State Grid het eerste bedrijf dat kwam met een actieplan om de koolstofneutraliteit te bereiken.  Li van Baidu deed nog voorstellen om het tekort aan AI-talent in de opleidingen op te vangen. Netease CEO William Ding Lei vroeg verder het opstellen van nationale standaarden voor batterijen in nieuwe energie voertuigen te versnellen. Qihoo 360 CEO Zhou Hongyi wilde veiliger systemen in slimme voertuigen evenals het versterken van cybersecurity in de slimme steden. Naast de wetsvoorstellen uit de privésector liggen ook nog twee wetsontwerpen van de regering voor om privacy beter te beschermen namelijk de Personal Information Protection Law en de Data Security Law.

Peoples Daily, Global Tmes, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *