Chinees speelgoed veel veiliger

Mevrouw Tanenbaum, hoofd van de Amerikaanse Commissie voor de Veiligheid van Verbruiksgoederen, heeft in het vooruitzicht van de kerstaankopen verklaard dat de Chinese regering talrijke speelgoedfabrieken gesloten heeft en de overblijvende opgeleid heeft over de inhoud van de nieuwe Amerikaanse veiligheidsregels. De Amerikaanse gebruikers zullen dit jaar met meer vertrouwen hun kerstshopping kunnen doen. In 2007 werden 21 miljoen stuks Chinees speelgoed in de Verenigde Staten uit de rekken gehaald wegens problemen met lood.

Vorig jaar werden strengere Amerikaanse veiligheidsvoorschriften ingevoerd. Een aantal producten moet door onafhankelijke laboratoria getest worden; zo mag verf op speelgoed maximum 90 deeltjes lood per miljoen bevatten en het speelgoed in zijn geheel maximum 300 deeltjes per miljoen. Voorts zijn sommige ftalaten (weekmakers voor plastiek) zijn verboden in onderdelen die kinderen in de mond kunnen proppen.

In 2007 en 2008 waren er telkens ongeveer 150 probleemgevallen, in 2009 tot nu toe slechts 38, waarvan er 15 betrekking hadden op lood. In 2006 voerde China 22 miljard stuks speelgoed uit, 60 % van de totale wereldmarkt.

Bron: diverse agentschappen

Zie ook CCTV over veiligheid van speelgoed (26 min)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *