Chinese actie tegen handel in zeldzame dieren

Tonnen illegale dierlijke producten zijn aangeslagen en 400 personen werden aangehouden in een door China geleide internationale actie tegen handel in zeldzame dieren en hun producten.

cobraiiOperatie Cobra II was een gezamenlijke operatie van China, de VS, Zuid-Afrika, een werkgroep van het Lusaka Akkoord, het ASEAN Wildlife Enforcement Network en het South Asia Wildlife Enforcement Network. De actie kreeg steun van CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), de Wereld Douane Unie en Interpol. Tussen 30 december en 26 januari waren er 28 landen bij betrokken.
Er werden 350 overtredingen vastgesteld, waarbij 3 ton ivoor gevonden, 1.000 dierenhuiden, 36 hoornen van neushorens en nog vele andere wildproducten aangeslagen werden. De mededeling kwam van het China Endangered Species Import and Export Management Office.
China zelf schakelde 100.000 ambtenaren in: van bosbeheer, douane, politie, parket en quarantainediensten. De Chinezen ontdekten 200 zaken waarbij 250 verdachten betrokken waren.

Politiesamenwerking Kenia-China

Voor het eerst trok een Chinees team naar Kenia om een Chinese verdachte van ivoorsmokkel op te pakken en lezingen te geven over de bescherming van wilde dieren. De verdachte, een zekere Xue, werd in Nairobi aangehouden door de Keniaanse politie en al ‘s anderendaags uitgeleverd. Hij zou al geruime tijd een groep illegale ivoorhandelaars in Kenia leiden en koeriers gehuurd hebben om het ivoor naar China te smokkelen. De twee andere verdachte leden van de groep werden opgepakt bij hun aankomst in China. De zaak ging aan het rollen toen in november een koerier met 9 kg ivoor in zijn bagage opgepakt werd op de luchthaven van Shenyang. De sporen leidden naar Xue in Kenia. Een team van de Chinese douane en van de Openbare Veiligheid vertrok naar Kenia om samen met de politie daar de zaak aan te pakken. Kenia is één van de belangrijkste landen van oorsprong voor illegaal ivoor, in China wonen sommige van de grootste afnemers.

Niet het eerste Chinese initiatief

China nam het initiatief voor dit soort Cobra operaties in 2012 en leidde ook Cobra I in het begin van 2013. In China leven 6.500 gewervelde diersoorten, zowat 10% van het totale aantal in de wereld. Daarvan zijn er 470 Chinees, zoals de reuzenpanda, de goudaap, de Zuid-Chinese tijger en de Chinese alligator. China heeft lange lijsten van beschermde en bedreigde dieren en een volledig stel regels op nationaal en regionaal niveau. Toch zijn er nog problemen. In sommige regio’s worden exotische dieren als dure lekkernij gegeten. Andere zeldzame dieren worden gedood voor de traditionele geneesmiddelenindustrie. China werd al in 1981 lid van CITES. In 2011 werd in China een speciale CITES  interministeriële samenwerkingsgroep opgericht met als taak de wetten te doen eerbiedigen. Die kreeg al in 2012 een onderscheiding van CITES na twee succesvolle nationale operaties.
(Bron: China Daily)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *