Chinese arbeiders sluiten VS-bazen buiten

In het gemengd Chinees-Amerikaans bandenbedrijf Chengshan Cooper te Rongsheng (Shandong) voeren de 5000 arbeiders al weken acties tegen de geplande overname van het Cooper aandeel door het Indiase Apollo dat de helft kleiner is. De overname die 2,5 miljard $ kost, zou volledig bekostigd worden met geleend geld. Volgens de FT sluiten de arbeiders nu VS-managers buiten om te protesteren tegen de overname.
cooperstrikeOp 12 juli maakte Cooper Tire bekend dat zijzelf en dus ook haar aandeel in de joint-venture zou opgekocht worden door het Indiase Apollo Tyres. Het Chinees staatsbedrijf Chengshan Group heeft 35 % van de aandelen in Chengshan-Cooper Tire en het Amerikaanse Cooper 65%. Sinds 13 juli zijn de arbeiders in staking tegen het voornemen van Apollo om  Cooper over te nemen voor 2,5 miljard $, geld dat zou bij 4 banken moeten worden geleend.
De vakbond vindt dat dit de capaciteit van Apollo overschat, met een overname door Michelin zouden de arbeiders wel kunnen leven aldus vakbondsbaas Liang Yiting in een gesprek met de Global Times waarin hij belooft te zullen doorgaan tot aan het einde. In een betaalde advertentie in de Wall Street Journal beloofden de stakers naar het werk te zullen terugkeren, maar dat ze de Cooper-producten zouden blijven boycotten. De vakbond zei nog het buitenlands managementpersoneel niet te zullen verwelkomen en te zullen weigeren bij het ingeven van gegevens voor de joint-venture.
Liang zegt nog dat de fabriek nu de beste is van Coopers 8 vestigingen wereldwijd en dat hij geen vertrouwen heeft in het management van Apollo dat zich met de overname te sterk in de schulden zou steken. Overigens zou de 2,5 miljard $ overnamekost integraal gefinancierd worden door leningen en door het uitschrijven van obligaties. Uit een KPMG-studie van 750 overnames tussen 2005 en 2011 blijkt overigens dat drie vierden van de Indiase overnames niet succesvol zijn.
Volgens de Financial Times hebben de werknemers nu Amerikaanse managers de toegang ontzegd. Sinds 2 weken wordt opnieuw gestaakt. Vanuit het bedrijf wordt gezegd dat de acties de geplande overname niet zullen verhinderen. De Chengshan Group heeft bij een lokale rechtbank een geding ingeleid waarbij het vraagt de joint-venture te ontbinden. Dit gebeurde na mislukte onderhandelingen om de 65% van Cooper op te kopen. Ook de 131 verdelers van de banden deden hun duit in het zakje en zonden naar Apollo en Cooper een protestbrief waarbij ze dreigden de samenwerking stop te zetten indien de overname zou doorgaan.
Bronnen: FT, http://www.tirereview.com, WSJ, Global Times
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *