‘Chinese digitale munt op 11/11 in gebruik’

De Chinese Nationale Bank is van plan binnenkort een cryptomunt in het leven te roepen die echter in omloop zal worden gebracht door de grote staatsbanken, kredietkaartfirma UnionPay, Alibaba en Tencent. De betaling met de digitale munt wordt voorzien voor het vrijgezellenfestival op 11/11, aldus voormalig directeur Financiële strategie bij de China Construction Bank aan Forbes.

financiële crisis
De Nationale Bank

Paul Schulte was dus werknemer bij de China Construction Bank tot 2012 maar is nu onafhankelijk onderzoeker. Hij beweert dat de Industrial and Commercial Bank of China, de China Construction Bank, de Bank of China en de Agricultural bank of China de Chinese digitale munt van de Nationale bank zullen mogen in omloop brengen en verhandelen en dit naast de kredietkaartfirma UnionPay en de internetgiganten Alibaba en Tencent. De cryptomunt zou DC/EP (Digital Currency/Electronic Payments) heten, bevestigt een andere bron. . De technologie is sinds vorig jaar klaar en de lancering volgt op de drukste winkel dag met het Vrijgezellenfestival op 11/11. De Nationale Bank hoopt dat ze door relaties met banken in het buitenland, deze munt ook ter beschikking kan stellen voor buitenlandse klanten.

Al op 10 augustus had onderdirecteur Mu Changchun van het onderzoekslab naar de cryptomunt het dubbel systeem in het vooruitzicht gesteld. De private blockchain van de Chinese centrale bank is op te delen in twee lagen: de bovenlaag bedoeld is bedoeld om transacties van de centrale bank te verwerken en de onderlaag is ingeruimd voor commerciële entiteiten. Terwijl Libra van Facebook ontworpen is om 1000 transacties aan te kunnen per seconde, kan de DC/EP 300.000 transacties per seconde aan. Tijdens het vrijgezellenfestival vorig jaar waren er volgens Mu 92.771 transactions per seconde.

De Chinese digitale munt kan dit aan omdat het geen pure decentrale blockchain architectuur heeft, maar wel centraal wordt bestuurd. De Nationale Bank zal ook de uitgifte blijven controleren. Volgens Mu is de bedoeling van de DC/EP om de biljetten en munten die in circulatie zijn te vervangen, maar niet de renminbi die op bankrekeningen staan. De digitale munt zal even goed kunnen circuleren als cash, aldus nog Mu. Volgens expert Charles Liu bij HAO International zal de nieuwe munt een meer efficiënt middel zijn om het witwassen van geld, smeergeld en andere dubieuze transacties te controleren. Volgens hem zullen de banken meer vertrouwen krijgen in de kredietwaardigheid van de leners en zullen handelaars sneller betaald worden wat de transactiekosten kan drukken. Volgens Liu is de cryptomunt een van de middelen om de renminbi te internationaliseren.

Bron: Forbes, Bitcoin

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.