Fosun redt Thomas Cook

De Chinese groep Fosun zal de Britse toeristische groep Thomas Cook die tijdens het eerste kwartaal 1,7 miljard € verlies maakte, herkapitaliseren. Fosun trekt zo haar aandelen van 18% tot 75% op bij de groep en tot 25% bij de vliegtuigafdeling.

Fosun is geen onbekende in het toeristisch wereldje want de groep uit Shanghai kocht in 2015 de Franse groep Club Med. De groep Thomas Cook dateert al uit 1841. Het gaat echter niet goed in de toeristische sector. De aandelen van concurrent TUI daalden al met 30% dit jaar. De aandelen van de andere en minder logge concurrent uit Manchester ‘On The Beach’ daalden deze maand met één vijfde. Thomas Cook zelf maakte tijdens het eerste kwartaal 1,7 miljard € verlies.

Het akkoord tussen Fosun en Thomas Cook voorziet vooreerst dat Fosun dat nu 18% van de aandelen bezit, 450 miljoen £ zal investeren om zo 75% van de touroperator te verwerven en 25% van de luchtvaartmaatschappij. Banken en schuldeisers zullen in oktober ook 450 miljoen £ inbrengen en hun obligaties zullen omgezet worden in aandelen. Uiteindelijk zullen zij 75% van de luchtvaatmaatschappij verwerven en 25% van de toeristische groep. Er wordt nog tot oktober gewacht op het oordeel van de concurrentie autoriteiten. Met de 900 miljoen £ zou de groep die zwaar in de schulden zit, gered worden.

Volgens een mededeling van de groep was de overeenkomst het beste middel om voor alle betrokken partijen de toekomst van de groep te garanderen. Ook wordt de wens geuit om op de Londense beurs te blijven, maar een garantie hier over bestaat niet. Van Fosun wordt verwacht dat die een strategie met kostenvermindering zal ontwikkelen zodat de kosten drastisch verminderen. Fosun zegt in een mededeling een toegewijde investeerder te zijn wegens het Brits erfgoed van de groep.

.Bron: FT , ourhebdo.com

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.