Chinese economische invloed steeds minder beperkt tot handel

ICBC International, een filaal van de Chinese Bank voor Industrie en Handel , is aangeduid als een van de coördinatoren voor de beursgang van het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras. Deze beursgang moet 55 tot 65 miljard dollar opbrengen en is de grootste ooit. Het is de eerste keer dat een Chinese (staats)bank een dergelijke belangrijke rol mag spelen in een grote international beursgang. ICBC International moet voornamelijk grote kopers zoeken voor Petrobras. Dergelijke coördinatoren zijn bijna allemaal Angelsaksische investeringsbanken. ICBC International is de enige Aziaat.
Daarnaast is op 8 september voor het eerst een bedrijf van het vasteland opgenomen op de beurs van Taipeh. Yangzijiang Shipbuilding Holdings heeft 240 miljoen aandelen geplaatst op de beurs, de tweede grootste transactie ooit op de beurs van Taipeh. Verwacht wordt dat dit precedent door talrijke firma’s uit de Volksrepubliek zal gevolgd worden. 
De Volksrepubliek zelf is intussen de vijfde grootste buitenlandse investeerder in de wereld geworden. In 2009 vloeide 56,5 miljard dollar het land uit. In 2008 stond het nog op de twaalfde plaats. The Heritage Foundation heeft ook een studie gemaakt van de Chinese buitenlandse investeringen. Die bedragen 200 miljard dollar sinds 2005; in het eerste semester 2010 alleen al werd voor 31 miljard dollar geïnvesteerd. Er zouden sinds 2005 voor 130 miljard dollar aan deals afgesprongen zijn, waarvan de belangrijkste de overname van het Amerikaanse oliebedrijf Unocal, die door het Congres geblokkeerd werd. Australië is de belangrijkste bestemming, vóór de Verenigde Staten. Dan volgen Kazachstan, Iran en Canada. Een aantal contracten in zwart Afrika komt niet van de grond, met Nigeria als kampioen van de spookprojecten. In Europa blijkt vooral de Britse financiële sector interessant voor China. De energiesector is veruit nummer één, vóór de metaalsector (vooral ijzer(erts)).De financiële sector is nummer drie. Transport is al veel minder, en in sectoren als landbouw en technologie zijn belangrijke contracten afgeblokt.
Het belangrijkste project dat momenteel onderhandeld wordt, is de overname van het Canadese ‘Potash’ , een mijnbedrijf dat kalium ontgint, een grondstof voor kunstmest. BHP  Billiton uit Australie wil Potash overnemen en hiermee een dominante positie op de wereldmarkt verwerven. Maar de aandeelhouders van Potash vinden het aanbod veel te krenterig. Komt Sinochem op de proppen: het zeker stellen van grondstoffen voor kunstmest is cruciaal voor de Chinese strategie van voedselveiligheid. Het management van Potash ziet Sinochem wel zitten. Maar in Canada zelf wordt een protectionistische reactie tegen ‘de Chinezen’ verwacht. Volgens de laatste berichten zoekt Sinochem een partnership met het Indonesische staatsbedrijf Temasek om zo de Canadese bezwaren te omzeilen.
Bron: Volksdagblad, Heritage Foundation

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *