Schoolboekendebat: Lu Xun en de kritiek in het vergeetboek?

De ingrepen in de samenstelling van nieuwe schoolboeken in Jiangsu (welvarende kustprovincie boven Shanghai) zijn niet onopgemerkt voorbijgegaan. Een aantal klassieke teksten is niet langer in de boeken opgenomen en ook enkele teksten van Lu Xun bleken verwijderd te zijn. Lu Xun is een van de belangrijkste schrijvers van de 20e eeuw en zijn werk werd onder Mao gepromoot als een voorbeeld van literatuur die uiterst kritisch was over ‘de oude maatschappij’.
Liu Yi, een scenarist van populaire televisieseries, trok hierover aan de alarmbel via zijn blog en opende zo het debat op het net hierover. Op bepaalde forums werd het wegmoffelen van Lu Xun betreurd door internetters die zich herinnerden welke diepe indruk zijn werk op hen had gemaakt in hun jeugd en mensen vroegen zich af “of er iets op tegen was om kritisch te zijn”.
Fu Yuanfeng ging op de bezwaren en commentaren in. Hij is woordvoerder van het redactiecomité voor schoolboeken in Jiangsu. Volgens Fu moeten schoolboeken teksten bevatten in het mooiste en beste Chinees, teksten met een opvoedende waarde en echte klassiekers. Als boeken niet bestand zijn gebleken tegen de veroudering en ons nu niets meer zeggen, zijn het geen echte klassieke werken, zei hij. Bovendien viel het met het werk van Lu Xun mee volgens Fu: een groot aantal teksten was wel degelijk nog te vinden in de verplichte lectuur, maar andere waren inderdaad naar de keuzewerken verwezen.
Bron: Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *