Chinese en EU ICT-bedrijven willen samenwerken aan digitale agenda

In aanwezigheid van cyberminister Lu Wei werd gisteren in de Proximus lokalen een MoU getekend waarbij de Chinese bedrijven en de ChinaEU Association for Digital zich verbinden om te gaan samenwerken rond de digitale Zijderoute. De ondertekening werd gevolgd door vier ronde tafel gesprekken waarop een twintigtal topverantwoordelijken helaas te snel een reeks presentaties toonden.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Ondertekening MoU met ambassadeur Yang en Lu Wei op de achtergrond


Initiatiefnemer achter het eerste ronde tafel gesprek waren de twee verenigingen “Internet Society For China” en de Europese ChinaEU Association for Digital die geleid wordt door Luigi Gambardella, voormalig voorzitter van de European Telecom Association. Proximus-gastvrouw Dominique Leroy sprak het openingswoord en herinnerde aan de recente ondertekening tijdens het koninklijk bezoek aan China van de oprichting aan de VUB/ULB van een geavanceerd onderzoekscentrum met de samenwerking van Huawei. Dit werd onmiddellijk gevolgd door de ondertekening van de MoU tussen “Internet Society For China” en de Europese ChinaEU Association for Digital om in de toekomst te gaan samenwerken rond diverse onderwerpen van de digitale agenda.
Cyberminister Lu Wei zei zeer opgewonden te zijn om hand in hand met Europa te kunnen samenwerken zodat win-win situaties bereikt kunnen worden op het vlak van de digitale zijderoute. “Europa staat ver op technisch vlak, China biedt een grote markt: bijgevolg moeten we samenwerken wat de in totaal meer dan 1 miljard internetters grote opportuniteiten kan bieden. De internet revolutie doordringt alle facetten van het dagelijks leven en is in het bedrijfsleven aanbeland”. Lu Wei garandeerde alle Europese bedrijven faire kansen op de Chinese markt als deze bedrijven maar de Chinese wet respecteren. Er is veel werk te doen over het aanbieden van diensten, standaarden en protocollen, platformen. De toon was gezet voor de diverse ronde tafels hierna die helaas allemaal vrij snel werden afgerond.

Ronde tafels

De vicevoorzitter Shi Dongwei van Alibaba stelde zijn bedrijf voor en legde daarbij de nadruk op de ondersteuning van buitenlandse KMO’s dieSAMSUNG CAMERA PICTURES ze kunnen krijgen bij het betreden van de Chinese markt. Hij werd keurig opgevolgd door de vicevoorzitter Jiang Yang van Tencent die het ecosysteem van haar bedrijf uitlegde. De vertegenwoordigster van Vivendi noemde Internet het terrein bij uitstek van de hedendaagse zijderoutes. Ook de vertegenwoordigers van British Telecom en van SAP keken vol vertrouwen tegen de toekomstige samenwerking aan en legden de nadruk op wederzijds vertrouwen en gezamenlijk de lat qua veiligheid hoger te plaatsen. Daarbij moet de “big data” van de bedrijven wel onder de controle van de bedrijven zijn en is “data protectionisme” uit den boze, aldus SAP-man Tegge die vond dat de belangrijkste samenwerking rond standaardisatie zal zijn want globale standaarden zijn noodzakelijk.
De vertegenwoordigers van China Telecom en  China Unicom mochten ook hun operator voorstellen evenals Dr Peng Telecom & Media en het hoofd Telecom-onderzoek bij HSBC. De derde ronde tafel ging meer specifiek over 5G. Hier spraken zowel de vicevoorzitters van China Mobile als deze van ZTE die in België samenwerkt met Base/KPN. Zijn bedrijf heeft al diverse O&O- centra en dienstencentra in Europa, maar hij vond deze nog onvoldoende. Hij hoopte vooral dat Europa van Horizon 2020 een meer open platform maakt en hiermee is de cirkel rond want de beide partners willen dit uiteraard van elkaar. De laatste ronde tafel had het nog over de start-ups.
 
 

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar