Chinese toeristen laten Hongkong links liggen

De toenemend gesofistikeerde bewoners van het vasteland laten tijdens deze reisweek rond de nationale feestdag Hongkong links liggen ten voordele van Zuid-Korea, Japan en Thailand. Meer gegoeden trekken eerder naar Europa, maar de bewoners van kleinere steden zitten nog niet op dat niveau.

toerital

Voor het Colosseum in Rome


Gedurende jaren was Hongkong de aantrekkingspool bij uitstek voor vastelanders, maar deze passie is dit jaar drastisch afgenomen zo vertelt directrice Sarah Leung van Hong Kong Tourism Industry Employees General Union. Zij verwacht dat het aantal groepen uit het vasteland tijdens deze “gouden week” rond de nationale feestdag afneemt met 10 %. Het jaarinkomen zou echter met een kwart afnemen vergeleken met vorig jaar. Ze voorspelt dat kleinhandel en restaurants ferm achteruit zullen gaan. China Youth Travel Service in Beijing bevestigt de trend. Het aantal geplande trips naar Hongkong daalde voor de “gouden week” met 15% vergeleken met vorig jaar. Duidelijk is dat Hongkong aantrekkingskracht verliest met concurrenten zoals Macao, Zuid-Korea, Japan…
De meer bemiddelde consumenten denken er niet aan Hongkong te bezoeken, maar trekken naar de Europese landen aldus een rapport van de Boston Consulting Group. Vooral de vijandigheid van Hongkong tegenover Chinese toeristen is de oorzaak van het verlies van vertrouwen. Gezien de geringe taal- en cultuurbarrière verkozen de Chinezen vroeger Hongkong aldus woordvoerder Xu Xiaolei van China Youth Travel Service. Ondertussen zijn de reiservaringen in andere landen minstens even aangepast aan de behoeften van het Chinees publiek. Voorts liggen de prijzen in Hongkong 10 tot 20 % lager dan in Thailand, Japan en Taiwan en mankeert het Hongkong aan toeristische attracties.

Kleine steden

touristszkorea

Chinese toeristen in Zuid-Korea


Om di euvel te verhelpen stelt Tian Jie van de School of Hotel and Tourism Management bij de City University of Hong Kong voor, nu de Chinese toeristen uit de grote steden het laten afweten, dat China zich concentreert op de bewoners van derderangs- of vierderangs steden. Een andere mogelijkheid is zich af te stemmen op het publiek dat Hongkong gebruikt als transit om internationaal door te vliegen, maar waarvan gehoopt wordt dat ze in Hongkong overnachten. Volgens ngo “The World Tourism Cities Federation” hebben ook de kleinere steden een groot potentieel voor reizen naar het buitenland.
De grootste vraag ziet deze federatie in bewoners uit Tianjin en de provincies Shandong, Jiangsu, Zhejiang, Fujian, Liaoning, Hubei en Sichuan. Directeur marketing Dai Yu bij Ctrip bevestigt dat hoewel Beijing, Shanghai en Guangzhou het meest toeristen leveren, de aangroei het hoogst is in de steden Changsha, Tianjin en Harbin. Volgens Dai groeien de kleine steden gemiddeld 100 % meer dan de grote. Ook in de provincie Jiangxi zijn Japan, Zuid Korea en Thailand de meest populaire bestemmingen voor korte trips en zetten reisbureaus ook al charters in naar Taiwan. Het best verkocht worden reizen van een kleine week. Voor reizigers uit de westelijke delen van China heeft de uitbreiding het SST-net het gemakkelijker gemaakt om aansluiting te vinden op een luchthaven met buitenlandse verbindingen. Ook het feit dat meer en meer landen consulaten opzetten in kleinere steden draagt er toe bij dat meer inwoners er gemakkelijker aan een visum geraken. Reizen naar het buitenland wordt een normaal verbruiksproduct, zowel voor de inwoners uit grotere als uit de kleinere steden, zij het dat het daar (nog) wat aan reisbureaus ontbreekt met een buitenlands aanbod.
We schreven dit artikel op basis van de verwachtingen van het toerisme in Hongkong. Ondertussen zijn de cijfers bekend voor de eerste drie dagen van 1 tot 3 oktober en die vallen beter uit dan gevreesd want de kleinhandel zag toch 10 % meer bezoekers dan vorig jaar. 
Bronnen: SCMP, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *