‘Chinese visie op Palestijnse kwestie consistent en helder’, Xi

Xi Jinping heeft gebeld met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Zij spraken over COVID-19 en over de Chinese visie op ‘de Palestijnse kwestie’.

De Chinese president condoleerde zijn collega met de overlijdens aan COVID-19 en beloofde de regering en het volk van Palestina verder te helpen bij de bestrijding van de pandemie.

Palestijnse kwestie
Chinese experts in een laboratorium in Palestina

COVID-19

China heeft de afgelopen maanden medische voorraden en medische experts naar Palestina gestuurd. Er zijn videoconferenties geweest voor overleg tussen Palestijnse en Chinese zorgverleners. China heeft bij de strijd tegen de pandemie ook hulp verleend aan Palestijnse vluchtelingen. Van 10 tot 16 juni werkten medische experts en een hulpteam uit Chongqing in verschillende labo’s en medische instellingen in Palestina, o.a. in Gaza.

‘Vrienden en partners’

Xi zei dat de twee landen ‘goede broeders, vrienden en partners zijn die elkaar vertrouwen en elkaar steunen bij het behartigen van hun essentiële belangen’.
‘Voor China is de samenwerking met Palestina een kwestie van multilateralisme en van bouwen aan een gemeenschappelijke toekomst voor de mensheid’, aldus de Chinese president. Dat is de reden waarom China ervaringen uitwisselt, en zoveel mogelijk materiële en technische ondersteuning geeft aan het Arabische land. De Volksrepubliek werkt mee aan projecten die de Palestijnse economie vooruit laten gaan en het leven van de burgers kunnen verbeteren.

De ‘Palestijnse kwestie’

Voor Beijing is ‘de Palestijnse kwestie’ nog altijd datgene waar alles wat vrede en stabiliteit aangaat om draait in het Midden-Oosten. Xi sprak van ‘een zaak van internationale eerlijkheid en rechtvaardigheid, van het menselijk geweten en geloofwaardigheid’. Hij noemde de positie van China over Palestina consistent en duidelijk: ‘steun voor de gerechtvaardigde eisen en voor alle inspanningen om te zorgen voor een oplossing’. Het Palestijnse persbureau WAFA verwijst hierbij naar de Chinese steun voor een initiatief van Abbas voor een VN-vredesconferentie, naar de betreffende resoluties van de VN en naar de inspanning van het zogenaamde Quartet (VN, EU, VS, Rusland). Voor China blijft de ‘tweestatenoplossing’ het richtsnoer en moet de basis er een zijn van dialoog en onderhandelingen tussen gelijkwaardige partijen. In deze kwestie moet de internationale gemeenschap volgens Xi kiezen voor objectiviteit, eerlijkheid en vrede.

Palestijnse kwestie
Het Chinese team neemt afscheid in Ramallah op 16 juni (foto Ayman Robani / Xinhua)

‘Betrouwbaarste vriend’

Volgens Mahmoud Abbas zijn de Palestijnen vol bewondering voor de Chinese prestaties bij de bestrijding van COVID-19. De Palestijnse president sprak ook zijn dank uit voor de tijdige en zeer waardevolle hulpverlening van China aan Palestina, bij de strijd tegen de pandemie. Hij waardeerde de Chinese inspanningen voor de rechten en belangen van het Palestijnse volk en vond dat de feiten steeds weer uitwijzen dat China de betrouwbaarste vriend is van de Palestijnen. Van onze kant ondersteunen wij China bij zijn legitieme houding ten aanzien van Hongkong, Xinjiang en andere kwesties, zei Abbas. De Palestijnse president zei ‘te hopen dat China een grotere rol kan spelen bij een rechtvaardige regeling voor het Palestijnse probleem’.

Concrete standpunten

Het Palestijnse persbureau WAFA heeft vernomen dat Xi Jinping tijdens het gesprek ook de Chinese steun bevestigd heeft voor de vestiging van een onafhankelijke en soevereine Palestijnse staat met de grenzen van 1967 en Oost-Jeruzalem als hoofdstad. Dat was overigens het eerste punt in een vierstappenplan dat de Chinese president in 2017 voorstelde.  Xi zou volgens WAFA  ook benadrukt hebben dat zijn land de pogingen van Israël verwerpt om grote delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren en eenzijdige maatregelen te nemen die de vrede en de stabiliteit ondermijnen.

Cijfers

De statistieken van de WHO wijzen uit dat het aantal besmettingen in de Palestijnse bezette gebieden deze maand stijgt. In die gebieden, waar de PLO een Palestijnse staat heeft uitgeroepen wonen meer dan 5 miljoen van de 13 miljoen Palestijnen in de wereld.

Xinhua, WAFA, People’s Daily, imemc.org (International Middle East Media Centre), who.int

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *