Chinezen in gevaar in Soedan

Chinese arbeiders zijn gevangengenomen door rebellen in Soedan. Hoeveel het er zijn is onduidelijk, tussen de 20 en de 29. Volgens sommige bronnen zijn er 14 van hen bevrijd door het Soedanese leger.
Zuid Kordofan is een regio in het deel van Soedan dat zich niet heeft afgescheiden. Het ligt boven, maar niet in de nieuwe staat Zuid Soedan. Waarnemers zeggen dat de opstandelingen daar niet strijden voor aansluiting bij Zuid Soedan, maar wel voor meer economische kansen en voor hun burgerrechten, die volgens hen worden aangetast.
Een Chinees bedrijf legt wegen aan in de streek. De verblijfplaatsen van de arbeiders werden aangevallen volgens de woordvoerder van het constructiebedrijf, Wang Zhiping. Dat is ook de versie van het gebeurde gegeven door de Chinese overheid. Het Soedanese leger heeft laten weten dat de rebellen burgers aanvielen en dat ze 70 mensen hadden gevangen genomen, waaronder een groot aantal Chinezen. De rebellen zelf, die zich het Volksbevrijdingsfront van Soedan-Noord (Sudan People’s Liberation Movement-North, SPLM-N) noemen, hebben verklaard dat de Chinezen waren terechtgekomen in een zone waar er vuurgevechten waren tussen het SPLM-N en het leger. Volgens de rebellen waren ze veilig en werd er goed voor hen gezorgd. Volgens de lokale Soedanese overheid hebben Soedanese soldaten al 14 Chinezen bevrijd en waren die inderdaad in goede gezondheid. Naar de overige gevangenen wordt verder gezocht.
De dag voordien was er op top van de Afrikaanse Unie in Ethiopië een ontmoeting geweest tussen de politieke topadviseur Jia Qinglin en de Soedanese President Omar al-Bashir. Ze hadden elkaar bedankt voor de steun en de samenwerking van de afgelopen jaren, die duurzaam was gebleven, ondanks de veranderingen in de wereld en in Soedan. De Soedanese president noemde het een voorbeeld van Zuid-Zuid samenwerking en beloofde stellig dat Chinese werknemers in Soedan goed zouden beschermd blijven. Dat blijkt inderdaad nodig.
Bronnen: Xinhua, BBC

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *