Sri Lanka bestelt in China een financieel centrum

Op aandringen van de nieuwe regering in Sri Lanka hebben de 3 betrokken partijen het miljard kostend havenproject in Colombo helemaal heronderhandeld. Het nieuw getekend project is omvangrijker, creëert meer ruimte voor het publiek en heet officieel ‘Colombo International Financial City’.

colomboifcDe bouw van het Colombo havenproject dat $ 1,4 miljard kost, startte in september 2014, maar werd door de nieuwe regering opgeschort in maart 2015 wegens ‘milieuredenen’. Daarna namen de 3 partijen plaats rond de tafel en vorige vrijdag hebben ze hun handtekening gezet onder het nieuwe project. Van Chinese kant tekende de ontwikkelaar China Harbour Engineering Company (CHEC), de Sri Lankaanse overheden zijn de Urban Development Authority en het Ministry of Megapolis and Western Development. Wat opvalt, is de nieuwe naam van het project: voortaan heet wat het ‘Colombo Port City Development Project’ heette nu ‘Colombo International Financial City’. De bedoeling is het voorbeeld van Singapore te volgen dat sterk ontwikkelde door de klemtoon te leggen op financiële instellingen.
Bij de ondertekening zei minister van ‘Megapolis and Western Development’, Champika Ranawaka dat de ‘International Financial City’ in het centrum komt van de maritieme stad en ook de geplande Aero city, Tech city, nijverheidssteden en toeristische steden zal ondersteunen. HEC-Voorzitter Tang Qiad Liang verklaarde dat de positieve veranderingen aan het project de bereidheid aantoont van zijn groep om samen te werken met de Sri Lankaanse regering opdat het project op lange termijn voordelen oplevert voor zowel investeerder als het land. Het nieuwe project breidt de oppervlakte uit tot 269 hectare, omvat parken en stranden, maar blijft eigendom van het land onder een lease contract dat 99 jaar loopt.
De ruimte voor publiek gebruik (parken, wandelwegen e.a.) groeit van 63 ha naar 91 ha. In totaal is het nieuwe project 36 ha groter dan het vorige. Het omvat ook 13 ha publiek strand. Het vorige project legde de taak voor de nuts- en infrastructuurwerken volledig op de schouders van de regering die dit werd verondersteld te doen aan het randgebied. Het nieuwe project voorziet een gemeenschappelijke aanleg van de investeerder en een partij die de regering aanduidt en deze moeten zichzelf financieren. Met de ondertekening vrijdag laat CHEC ook de juridische gedingen varen voor schadeloosstelling. Het is dus uitkijken of Sri Lanka Singapore, Dubai en de Maagdeneilanden kan bijbenen als financiële hub in Azië zoals de bedoeling is.
Bronnen: en.ce.cn

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *