Commercie en kungfu

Morgen is het 11 november. Voor consumenten wereldwijd is dat vooral de grote online shoppingdag die Alibaba ervan heeft gemaakt. Dit jaar leggen Jack Ma en zijn vrienden het verband tussen commercie en kungfu, consumptie en Chinese vechtsport.

Op zaterdag 11 november komt er een bijzondere film over vechtkunst in roulatie. De titel is ‘Gong Shou Dao’.

Kungfu en Taoïsme

‘Gong’ verwijst naar gong fu (kungfu), prestatie of toewijding, en ‘shou’ betekent ‘verdediging’. De ‘Dao’ is de weg of het principe. Het woord is bekend van het daoïsme of taoïsme, de filosofie  over hoe te handelen in het leven. Het filmpje duurt precies 20 minuten. Er spelen 11 bekende acteurs in mee, die vaak een rol hebben als beoefenaars van vechtkunst.

Koopfeest

Het aantal acteurs in de cast is opzettelijk gekozen en de datum van de première ook: 11-11. Het houdt allemaal verband met Singles’ Day of dubbele 11 (de elfde van de elfde maand). Dit was oorspronkelijk een vrijgezellenfeest: de 1 staat voor ‘alleen zijn’. Jack Ma, oprichter en directeur van Alibaba en een hele reeks andere bedrijven, heeft het als merk ‘gekocht’. Ma heeft er een shoppingfeest van gemaakt. Na China heeft hij hiervoor grote delen van de rest van de wereld veroverd. Elf november is nu voor vele miljoenen consumenten wereldwijd een feest om zichzelf en anderen te verwennen met online koopjes. Als het van Ma afhangt halen ze die op zijn shopping platform Taobao.

Stunt

De baas van Alibaba zorgt elk jaar voor een stunt om de aandacht te trekken. Dit jaar is dit dus een kungfufilmpje, waarin hij trouwens zelf optreedt. De e-commerce tycoon is al een leven lang een beoefenaar en promotor van tai chi. Hij verwerkt de principes ervan in zijn zakenstrategie en bedrijfscultuur. Ma geeft hierover les aan collega ondernemers. Hij heeft een lifestyle bedrijf en sinds 2013 een school voor tai chi en vechtkunst in Hangzhou. Daar werkt hij samen met de bekende acteur en vechtsportbeoefenaar Jet Li. De liefhebbers zullen hem kennen van films zoals ‘Shaolin Temple’, ’Fist of Legend’ en ‘Hero’.

Twee dromen van Ma

Jet Li en Jack Ma hebben het filmpje ‘Gong Shou Dao’ samen gemaakt en hopen van de Chinese vechtkunst een olympische sport te maken.  Sixth Tone heeft Jet Li geïnterviewd over hoe ze dat gaan aanpakken. Jack Ma’s stelling is dat hij met zijn bedrijven en koopfestivals de binnenlandse en internationale consumptie een boost geeft. Met zijn promotie van tai chi maakt hij reclame voor de Chinese cultuur en soft power. Morgen combineert hij zijn commerciële en zijn culturele dromen.
Bronnen: Sixth Tone, Wikipedia, asiaone.com, asianmoviepulse.com

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar