De Chaiwanconnectie op ICT-vlak

De groeiende economische samenwerking tussen Taiwan en de Volksrepubliek bereikt een hoogtepunt in de sectoren van informatietechnologie en telecommunicatie. We bekijken even van naderbij de vervlechting op dit vlak, die niet vrij is van dubbelzinnigheid.

Foxcoon produceert o.m. iPad voor Apple

Foxconn produceert o.m. iPad voor Apple

Volgens de gegevens van de ‘International Data Corp’ produceren Taiwanese ondernemingen op het vasteland meer dan 85 % van de monitoren voor desktopcomputers, meer dan 90 % van de laptops en meer dan 70 % van de pc-moederborden. Taiwanese ondernemingen produceren Apples iPhones in China, Amazones Kindles en de Playstations van Sony. De vervlechting van beide economieën zit in een versneld tempo en de verwachting is dat een politieke eenmaking op termijn makkelijker zal zijn met economieën die geïntegreerd zijn. Deze integratie kreeg een sterke stimulans door het ondertekenen in juni door Taiwan en China van de ‘Economic Cooperation Framework Agreement’. Volgens het Taiwanese ministerie van Economie verdrievoudigden de Taiwanese investeringen in China tijdens het eerste semester tot 5,7 miljard $. De meeste projecten betreffen ICT-projecten: zij stellen op het vasteland 14,4 miljoen personen te werk, wat ongeveer neerkomt op 60 % van Taiwans bevolking.
In de Taiwanese pers verschijnt dan ook kritiek dat de Taiwanese ondernemingen in China Taiwan zouden “uithollen”. Hierbij wordt verwezen naar Foxconn, dat op het vasteland 800.000 personen tewerkstelt, terwijl de groep in Taiwan maar 20.000 personeelsleden telt. Beide zijden proberen wel uit te stijgen boven het platweg goedkoop produceren van laagtechnologische goederen. Van Taiwanese zijde is het ‘Industrial Technology Research Institute (ITRI)’ een gangmaker van meer creatieve en innovatieve technologie. Het instituut stond overigens aan de wieg van ‘Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.’ (TSMC), nu de grootste chipproducent met 45 % van de markt. Taiwans aandeel in de chipmarkt stijgt overigens tot 58 %, wanneer de productie van United Microelectronics Corp eraan wordt toegevoegd. Hoewel recentelijk op het eiland heel wat kritiek kwam op Foxconns gedrag op het vasteland naar aanleiding van een reeks zelfmoorden, blijkt globalisatie voor Taiwan de enige uitweg.printrs
De facto volgt Taiwan een dubbelslachtige politiek tegenover China. Enerzijds laat Taiwan toe dat haar ondernemingen tv’s produceren met LCD-schermen, maar anderzijds verhindert de politiek dat deze ondernemingen er de laatste technologie gebruiken. In plaats van de meer kostenbesparende 12 inch-technologie te gebruiken, mag de TSMC-vestiging in Shanghai enkel werken met de oudere technologie van 8 inches. Er wordt gewezen naar concurrenten uit andere landen die wel in China toelaten te werken volgens de laatste technologische standaarden. Dit zou de Taiwanezen kostbare tijd doen verliezen tegenover de concurrentie, zo wordt geopperd. Hoe dan ook, de Taiwanezen zijn sterker dan de vastelanders in hardware. Toen Lenovo IBM’s pc-afdeling overnam, sloeg het Taiwanese Acer terug door de overname van Gateway. Acer was tijdens het eerste semester de tweede pc-producent (na HP), terwijl Lenovo pas op vier staat. Taiwan domineert wel de markt, doordat contractproducenten wiens naam in het westen nauwelijks bekend zijn, zoals Quanta, de hardware vervaardigen voor klanten als Hewlett-Packard, Sony, Dell en Apple. Asustek is uit deze niche gebroken en wordt een globaal merk. China wint daarentegen wel zaken op het vlak van de software, waarin Taiwan niet echt meespeelt.

Beide kanten proberen hun research in trendsettende producten te verbeteren. Het ITRI kreeg vorig jaar erkenning van een recordaantal van 397 patenten: Taiwanese producenten zijn bezig met opvouwbare schermen of schermen die kunnen naar beneden rollen als rolluiken. De volgende generatie van e-readers met kleuren is eveneens in voorbereiding. Er wordt zelfs met artiesten gebrainstormd hoe ‘Made in Taiwan’ om te vormen tot ‘Created in Taiwan’, wat nauwelijks een verschil uitmaakt met China’s politiek om eveneens hoger op de technologische ladder te klimmen door het stimuleren van eigen innovatie in een bredere context. Het is echt geen toeval dat de Chinese minister van Cultuur Wu Cai deze week vergezeld van 50 personen het eiland bezoekt. Behalve een cultureel forum staan ook bezoeken aan culturele en cultuurhistorische sites op het programma en ook ondernemingen uit de creatieve nijverheden.
Bron: K&W, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *