De digitale stand van zaken 24

Kort ICT-nieuws

Google neemt Motorola-Gsm’s over
De overname door Google van de Motorola-afdeling mobiele telefoons  voor de som van 12,5 miljard $ zet ook veel speculanten in Azië aan het denken. Motorola had de trein van de touchscreens gemist en stelde het sindsdien minder goed. Vooral de 17.000 patenten die Motorola bezit, zijn echter fel begeerd. De koop kan leiden tot 2 giganten die de smartphones domineren, namelijk Apple en Google. Android heeft 43 % van de smartphone markt; Nokia alsnog 22 % (zie verder)en Apple 18%. De opkoop is echter minder goed nieuws voor HTC, Samsung en SonyEricsson die meteen in hun leverancier ook een concurrent vinden. HTC dat in mei al bekend maakte een Windows Mango smartphone te zullen uitbrengen, reageerde dat de Motorola-Google deal haar relatie tot Google niet verandert. Vermoed wordt dat Google een soort paraplu-beschermingssysteem zal ontwikkelen voor de Androidgemeenschap tegen rivalen als Apple en Microsoft. Nomura verwacht zelfs dat Google minder geïnteresseerd is in hardware en die op termijn zou outsourcen bijvoorbeeld aan Huawei, LG of ZTE. De deal deed sommige speculanten Nokia en RIM-aandelen kopen omdat ze denken dat beiden ook zouden kunnen opgekocht worden.
Nokia presteert zwak in Q2
Nokia die de China-markt domineert, verloor aardig wat pluimen tijdens het tweede kwartaal. De verkoopcijfers daalden met 52 % vergeleken met het eerste kwartaal en met 41 % met het jaar voordien. De daling is scherper dan de 30% daling in Europa. Naar verluidt hebben de verdelers nog veel in stock en weigeren ze nieuwe modellen aan te kopen: velen maakten nauwelijks winst. Nokia was veruit dominant in de 2G-periode, maar kon niettegenstaande een diversificatie geen echte partij bieden in het tijdperk van de smartphones waarin de achteruitgang groter is. Nokia maakte dan ook bekend in zee te zullen gaan met Microsoft en het OS Windows Phone 7 waarvan echter niet geweten is wanneer het zal landen in China.  De nieuwe deal van Google riskeert ook een consolidatie te weeg te brengen in Nokia’s concurrentie. Nokia’s aandelen zakten al met 45 %, genoeg om te speculeren dat het zou opgekocht worden door Microsoft.
Apple verkoopt meer dan Lenovo
Lenovo was voor het zevende kwartaal op rij in China de sterkst groeiende computerverkoper met een totaal China-zakencijfer van 2,8 miljard $ of plus 23 % vergeleken met vorig jaar. Apple die door het iPhone-succes zijn cijfer verzesvoudigde, verkocht echter voor 3,8 miljard $, weliswaar met Taiwan en Hong Kong er bij. Lenovo overvleugelde wel Acer als de derde computerproducent wereldwijd en groeide zelfs in de VS met 30 %. Lenovo hoopt op een doorzetting van de trend tijdens het tweede semester, te meer dat dan de allianties met Medion in Europa en NEC in Japan zouden resultaten beginnen af te leveren. Lenovo wil voornamelijk een groter aandeel van de mobiele internetmarkt met de LePhone smartphone en de LePad tablet PC en wil in eerste instantie de smartphone-markt op het platteland aanboren met een relatief goedkoop toestel.
Sina-nieuws
Sina’s Weibo heeft 200 miljoen gebruikers, net iets minder dan Tencents micoblogdienst die er 233 miljoen heeft. Baidus blogdienst stopt er echter volledig mee. Dit heeft echter niet belet dat Sina’s inkomen tot 10 miljoen $ viel, toch minder dan de 14,5 miljoen die analisten hadden verwacht. De verkoop steeg wel met 20%, maar ook de uitgaven verhoogden met 87% doordat Sina Weibo voorzag van een virtuele munt en games om de concurrentie af te houden. Sina-baas  Charles Chao is van plan om in de toekomst meer geld te halen uit publiciteit en betalende diensten. Nieuw daarbij is sinds 12 augustus de dienst SinaLuxury waarbij firma’s als Dior, Burberry, Gucci en Paul Smith rechtstreeks aan de klant kunnen verkopen. Daags voordien lanceerde Taobao de dienst D2C (ontwerper naar consument) waarbij kledij op beperkte manier op maat kan worden besteld.
China Mobile leidt mobiel internet
China Mobile zag zijn winst tijdens het tweede kwartaal stijgen met 7 % tot 34 miljard yuan. Volgens analisten leidt China Mobile andere operator op het gebied van groei in mobiel internet. Haar 86 miljoen dito gebruikers hebben tijdens het eerste semester 260 miljoen bestanden gedownload: het gaat zowel om literatuur, games als video. China Unicom dat zelfs de officiële verdeler is van de iPhone slaagt er niet in om China Mobile qua 3G-gebruikers te overtroeven. China Mobile heeft 618 miljoen klanten waaronder 35 miljoen met het 3G-signaal. China Unicom heeft 181 miljoen klanten en 24 miljoen 3G-ers. China Telecom staat op de derde plaats en zal volgende week resultaten bekend maken. Vermelden we nog dat China Mobile met Steve Jobs en Timothy Cook van Apple onderhandelt om de iPhone compatibel te maken met China’s TD-SCDMA  3G-signaal. Apple vindt dat er (nog) meer te halen valt uit China.
Huawei benadert Ericsson
Huawei heeft meegedeeld dat zijn verkoop tijdens het eerste semester met 11 % steeg tot 98 miljard yuan en dat het op die manier hoopt zijn doelstellingen van een verkoop van 199 miljard (31 miljard $) te bereiken dit jaar. Concurrent Ericsson bereikte echter een verkoopcijfer van 16,5 miljard $ tijdens de eerste jaarhelft en verwacht wordt 35 miljard $ eind dit jaar. Huawei is blij dat de afdeling voor de individuele consument met 40 % groeide en daarbij horen smartphones en tablets. Huawei was voorheen meer bekend voor apparatuur voor operatoren.
HTC wil verkooppunten verdrievoudigen
HTC heeft aan de beurs meegedeeld dat het zijn verkoopspunten in China tegen eind dit jaar wil verdrievoudigen van 650 tot 2000. HTC’s draaien hoofdzakelijk op Googles Android systeem, maar HTC is verwikkeld in een juridisch conflict met Apple. HTC verwacht een afzwakking van de groei tijdens het derde kwartaal, de eerste keer sinds 4 kwartalen. De mededeling van CFO Winton Yung deed de aandelen wel opveren en dat was wellicht de bedoeling.
Toekomst HP: ?
Bij het schrijven van deze bijdrage werd bekend dat HP ook zijn gsm-afdeling, tablets en mogelijk de computers van de hand zou doen. Het is voorbarig te pronostikeren of een Chinese firma deze zou kunnen overnemen, maar het lijkt ons niet onwaarschijnlijk gezien deze graag op deze markt willen doorbreken. HP had nochtans veel geld neergeteld voor PalmOS, maar blijkbaar was dit niet opgewassen tegen de iPhone en Android. HP zou nu tegen groot geld “Autonomy Corporation” opkopen. Analisten kijken uit nu naar een potentiele overname van de afgesplitste delen ofwel door Lenovo ofwel door Samsung. Anderen gokken op Foxconn.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *