De stand van zaken 57

Kort zakelijk nieuws

Meer ontzilting zeewater

Ontziltingsinstallatie


China zal de komende 5 jaar 20 miljard yuan investeren in de ontzilting van zeewater om het tekort aan water op te vangen. Momenteel staat de ontzilting maar in de kinderschoenen met een dagelijkse capaciteit van 600.000 ton. Guo Youzhi van de ontziltingssectie bij de China Water Enterprise Confederation voorspelt volgens Shanghai Securities News dat dit binnen de % jaar 2 tot 3 miljoen ton dagelijks wordt. Eind juli lanceerde het ministerie een onderzoeksproject in zes kuststeden en bestudeert geavanceerde buitenlandse praktijken. Momenteel ontbreekt het terzake China aan eigen knowhow want 80 % van de geïnstalleerde capaciteit is gebaseerd op buitenlandse technologie.
Buitenlandse investeringen blijven sterk
De buitenlandse investeringen in China zijn de afgelopen maand opnieuw met 20 % aangegroeid. De officiële cijfers hebben het over een vooruitgang met 19,8 % tot 8,3 miljard $ in juli wat het volume voor de eerste 7 maanden op 69 miljard $ brengt, een toename van 18,6 % vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. McDonalds opent een restaurant per dag in China en Nissan maakte recentelijk nog bekend de komende 5 jaar voor 7,8 miljard $ te zullen investeren in het land.
Meer import aardgas nodig

Tegen 2020 zou de helft van China’s aardgas moeten ingevoerd zo blijkt uit berekeningen van het Institute for International Oil Politics bij de China University of Petroleum in Beijing. Snelle economische expansie en versnelde verstedelijking maken dat de binnenlandse productie het moeilijk heeft te volgen aldus directeur Pang Changwei die voorspelt dat in 2020 de interne vraag 450 miljard m3 zal bedragen waarvan de helft zal moeten geïmporteerd. De komende jaren wordt een jaarlijkse toename van de vraag voorspeld met 25 %, wat bewust in de hand gewerkt wordt door de lage prijzen. China’s jaarlijkse productie bedraagt 100 miljard m3, met groeivoeten die beginnen te verminderen.  China gebruikt aardgas maar voor 4% in haar energiemix en tegen 2015 moet dit verdubbelen, maar er zal een kloof van 120 m3 moeten gedicht worden met import. China heeft wel heel wat mogelijkheden om methaan te halen uit steenkoollagen, maar de technologie daarvan staat nog niet ver.
Naar 3000 universitaire start-ups
China wil de komende 5 jaar 3000 universitaire start-ups cultiveren met 100.000 belovende student-ondernemers. Het regeringsplan is ontworpen door de ministeries van technologie en onderwijs. Een totaal van 150 internships zullen worden opgezet. Momenteel heeft China 86 universitaire wetenschapszones die vorig jaar 4600 technologische projecten omzetten in producten. Volgens het plan zou het aantal wetenschapszones tegen 2015 200 moeten bedragen en het aantal projecten 10.000.
Zwempakken uit Huludao
Een vijfde van ‘s werelds zwemkledij komt uit de stad Huludao volgens een stadsambtenaar. De stad uit de provincie Liaoning produceert jaarlijks 150 miljoen zwempakken. Dit vertegenwoordigt meer dan een derde van de zwemkledij in China dat op haar beurt 70 % produceert van ’s werelds zwempakken aldus partijsecretaris Sun Zhaolin van Huludao. De jaarlijkse provincie bedraagt 5 miljard yuan en de bekende merken vertegenwoordigen een vijfde van ‘s werelds totaal aldus nog Sun. Het 100 miljoen yuan export gaat naar 50 miljoen landen. 50.000 werknemers werken in de stad voor 350 bedrijven die zwempakken vervaardigen.
Zeebrugge wil meer handel met China
De haven van Zeebrugge wordt hét voorbeeld voor havens in de hele wereld op het vlak van autotrafiek, aldus het handboek opgemaakt door het Global Insitute of Logistics (GIL), waarin 40havens van over de hele wereld verenigd zijn  ‘Zeebrugge is de grootste autohaven ter wereld met 1,6miljoen auto’s per jaar’, zegt Kieran Ring van GIL. ‘Tegen 2020 zullen er talloze havens zijn die aan die aantallen komen: het is belangrijk dat we de kennis en expertise daarover kunnen delen, bijvoorbeeld met havens in groeilanden als China.’ Zeebrugge moet ook een actievere rol gaan spelen in die relatie met China, vindt havenvoorzitter Joachim Coens. ‘Er zijn talloze bedrijven in onze regio die producten naar China zouden kunnen exporteren, maar die het nu niet doen omdat ze niet weten dat het mogelijk is’, zegt Coens. (Bron: De Standaard)’
Coca Cola investeert nog 4 miljard $
De frisdrankenproducent Coca Cola zal de komende drie jaar nog eens 4 miljard meer investeren in China. De laatste drie jaar waren al goed voor 3 miljard $ investeringen.” Coca Cola beweert gedurende de eerste zes maanden voor een miljard kratten te hebben verkocht in China, het dubbele van 5 jaar geleden. Dit jaar werd al een bottelarij bij geopend en nog een zal volgen tegen het jaareinde. Tussen 2009 en 2010 opende Coca Cola vijf nieuwe vestigingen. De 3 nieuw geplande bottelarijen zijn goed voor 940 nieuwe banen

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *