De digitale stand van zaken 71

Deze week zat in Barcelona de kruim van de ICT-wereld bijeen voor het jaarlijkse treffen van de Gsm-Association met de nieuwste snufjes over mobiel bellen en internetten. Het minste dat van de bijeenkomst kan gezegd worden is dat de Chinese aanwezigheid niet onopgemerkt voorbij gegaan is; volgens zdnet.be stalen de Chinezen zelfs de show.

gsma

Vodafone’s baas Colao (R) spreekt, Telefonica’s Alierta (L) luistert alsook China Mobile’s Xi Guohua (2 L) en AT&T’s Stephenson (3rd L) en GSMA’s Anne Bouverot (2 R)


China Mobile: in 2013 500 miljoen gedekt door 4G
telecom4gChina Mobile voorzitter Xi Guohua zei in Barcelona te hopen nog dit jaar zijn 4G-netwerk te kunnen uitbreiden tot 100 steden waarin samen 500 miljoen personen leven. De operator voert momenteel grootschalige proefprojecten uit in 13 Chinese steden met 20.000 TD-LTE-basisstations die tegen het jaareinde tot het tienvoudige zouden moeten aangegroeid zijn. Flessenhals is momenteel nog het gebrek aan 4G-toestellen en recentelijk brachten LG, HTC, Huawei en ZTE vier modellen op de markt. Zelf bracht China Mobile ook twee 4G-toestellen uitt: de CM 512 en CM 510 die eveneens fungeren als hot-spot. Verwacht wordt dat het ministerie tijdens het tweede semester de 4G-licenties toekent.
Snelste, Beste Gsm…
cherwang2

Cher Wang met HTC One


Huawei was tijdens Q4 al ‘s werelds derde GSM-verkoper, maar het wil verder doorstoten naar de positie van Apple en Samsung . Huaweis inkomen groeide vorig jaar met 10 % en het bedrijf spendeerde 4,8 miljard $ aan onderzoek en ontwikkeling. In Barcelona had Huawei volgens de FT een van de grootste standen. Het pakte uit met de snelste smartphone de Ascend P2 die 150 Mbps aankan en een 13 mega-pixel fototoestel heeft met een 4,7 inch display aan 315 pixels/inch. Het was echter de Taiwanese Gsm-producent HTC die in Barcelona met de HTC One de prijs in de wacht sleepte van de beste GSM en daar Sony, LG, Nokia en Samsung mee versloeg. Lenovo toonde in Barcelona zijn nieuwe K900 met Intel dual-core chips en ZTE lanceerde een op Firefox-gebaseerde Gsm.

Chinese merken: 9% van smartphones
smartfoonsVolgens onderzoek firma Strategic Analysis hadden de 3 Chinese smartphone-producenten ZTE, Huawei en Lenovo eind 2012 9 % van de globale smartphonemarkt, terwijl dit cijfer 7,3 % bedroeg het jaar voordien. De Chinese toestellen hebben zelfs 70% op de binnenlandse markt. Volgens Flurry worden in de VS 230 miljoen smartphones gebruikt en in China 246 miljoen. Sommigen betwijfelen deze cijfers omdat ze eenzijdig gebaseerd zouden zijn op stedelijke data. Feit is dat de Chinese telefoons goed zitten in het segment van de goedkopere smartphones waarvan gehoopt wordt dat deze ook zullen aanslaan op de Afrikaanse markt en andere minder ontwikkelde gebieden met hoog groeipotentieel.
Huawei/ZTE: meest patenten
Vorig jaar verwierven de 2 Shenzhense concurrenten Huawei en ZTE het meest patenten, aldus het State Intellectualis Property Office (SIPO), dat er 2734 toekende aan Huawei en 2727 aan ZTE. Het Shenzhenfiliaal van Foxconn was derde met 1099 patenten. Ook BYD en Chery halen de top 10 waarin 8 bedrijven uit de privésector zijn. De provincie Guangdong staat vooraan gevolgd door Peking en de provincie Jiangsu.
Online spellen terug vooruit
gaming2De markt van het online gamen kende tijdens Q4 een vooruitgang met 25% tot 1,68 miljard yuan, de snelste groei sinds 2011. Eind februari had China ongeveer 245 miljoen slimme toestellen: ofwel Gsm’s of tabletten. Vooral Tencent staat sterk bij de gamers. Tegen 2015 zou de markt 14 miljard yuan bedragen. China daily
Benoemingen aan top

  •  De in Taiwan geboren Yahoo-stichter Jerry Yang heeft het bestuur van Lenovo vervoegd als adviseur. Lenovo hoopt dat zijn kennis zal helpen bij de uitbouw van de smartphone- en tabletafdeling. Yang nam vorig jaar ontslag uit het bestuur van Yahoo en Alibaba.
  •  Vicevoorzitter Jack Xu van Cisco heeft van zijn kant het Sinaportaal vervoegd en wordt er verantwoordelijk voor Sina Weibo. Verwacht wordt dat Xu de commercialisering zal opdrijven. Door de aanstelling zou voorzitter Chao meer de handen vrij hebben om zich bezig te houden met kapitaalkwesties. Xu was voordien al bij Excite, eBay en dus CISCO.

Saoedi miljardair koopt aandeel 360buy
360buyBloomberg meldt dat Kingdom Holding van de Saoedische miljardair ven prins Prince Alwaleed bin Talal een aandeel van 400 miljoen $ gekocht heeft in online webwinkel 360buy.com. Alaweed is de 14 rijkste persoon en investeerde eerder al 300 miljoen $ in Twitter en hij heeft ook aandelen in Apple en Murdochs News Corp.
 Sina Weibo: veel “zombie”-gebruikers
Sina Weibo telt weliswaar 500 miljoen ingeschreven gebruikers, maar naar verluidt zijn enkel 50 miljoen regelmatig weerkerende gebruikers. Sommigen leiden hieruit af dat 90 % van de Sinagebruikers zombies zijn die een of tweemaal iets posten op internet en daarna verdwijnen. De helft van de retweets zouden afkomstig zijn van spammers.
Media-Markt stopt officieel
mediamarkt2De Duitse keten Media Markt die sinds 2010 in China aanwezig is, heeft officeel bevestigd alle vestigingen in China te zullen sluiten. De keten wou oorspronkelijk 100 vestigingen openen in China. Volgens kenners kwam Media Markt te laat en waren de verkochte waren te duur. De klanten keken tegen de winkel aan als een showroom en kochten daarna op Internet. Het is niet de eerste westerse keten die afdruipt: Best Buy sloot, La Maison ging dicht en ook speelgoedwinkel Mattel zette een punt achter zijn zes verdiepingen tellende winkel in Shanghai.
China gehackt door VS
uscyberNadat China vorige maand door Amerikaanse bedrijven en overheid beschuldigd werd van hacking, kaatst China nu de bal terug. Twee Chinese sites, van het Ministerie van Landsverdediging en deze van China Military Online, werden maandelijks gemiddeld 140.000 keer vanuit het buitenland aangevallen, aldus Geng Yansheng, woordvoerder van defensie op de maandelijkse persconferentie. 63% van die aanvallen kwamen uit de VS. Geng ontkende nogmaals dat Chinese militairen zouden betrokken zijn in cyberspionnage. CNCERT , een Chinese instelling voor cyberveiligheid meldt dat vorig jaar 14 miljoen Chinese computers vanuit het buitenland gehackt werden. Meer dan 10 miljoen gevallen kwamen uit de VS (Zuid-Korea en Duitsland waren twee en drie) .(Reuters, Global Times)
 

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *