De digitale stand van zaken 73

Gedaan met gratis downloaden
downloadmusic–Op 1 juli komt een einde aan het gratis downloaden van muziek. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een akkoord tussen platenmerken, muzieksites en de regering. De prijzen zijn nog niet bekend, maar zouden zeer laag liggen. Tegen een eerste ontwerp was protest gerezen van de muzikanten, maar een voor hen nadelige clausule werd verwijderd. Volgens gegevens van de International Federation of the Phonographic Industry kende de sector vorig jaar een eerste bescheiden groei van 0,3 % sinds 1988. China’s copyright muziekmarkt wordt op meer dan 40 miljard geraamd, maar de facto bedraagt het maar 800 miljoen. Muzikanten klaagden dat ze niet konden leven van hun creaties.
Bussen met Wi-Fi in Peking
-Tegen het jaareinde zullen meer dan 10.000 bussen in Peking met Wi-Fi zijn uitgerust. Volgens het akkoord tussen China Mobile en de Beijing Bus Transportation Group zullen alle lijnen binnen de vierde ring met het systeem zijn uitgerust. Momenteel zijn er in Peking al 1800 bussen met draadloos internet. Voor 30 juni geeft China Mobile 20 uren per maand gratis.
Fosun bouwt mee aan Alibaba’s logistiek
logistkVoorzitter Guo Guangchang van Fosum International heeft gezegd dat zijn firma Alibaba wil helpen bij het uitbouwen van het logistiek netwerk dat China Smart Logistics Network heet. Ook financiële instituten en banken als de China Yintai Holding doen mee. Volgens de 21st-Century Business Herald zal het netwerk in staat zijn voor 30 miljard yuan online transacties te verzekeren en de producten binnen het 24 uur af te leveren. Fosun investeert vooral in groeisectoren en is geïnteresseerd financiële diensten aan te bieden aan Alibaba’s 200.000 kleine bedrijfklanten. . wantchinatimes
China ondersteunt Cubaanse digitale TV
China zal Cuba technisch ondersteunen bij de wissel van analoge naar digitale TV aldus Cuba’s ministerie van Communicatie. Directeur Guillen van het Telecommunications Development and Research Institute (Lacetel) zegt dat de Chinese standard de recentste is die gebaseerd is op voorgaande technologieën. Guillen die ook professor is voegt er aan toe dat Cuba van de Chinese technologie zal leren en deze aanpassen aan de realiteit van het eiland.
Veel Gsm’s substandaard
gsmsOp 36 verschillende soorten Gsm’s bleken 26 sub standaard te zijn, aldus de besluiten van een onderzoek door de Zhejiang Provincial Administration for Industry & Commerce. Daarvan waren er 17 buitenlandse als Samsung en HTC die de test niet doorstonden vooral voor het verhitten van de batterij. Sommige batterijen explodeerden of lekten. 20 van de 27 gezakte Gsm’s halen niet het minimum in de verhittingstest.
 
Bedrijfsresultaten

  • Tencent maakte tijdens Q4 37% meer netto inkomen door meer reclame-inkomsten. Tencent probeert haar afhankelijkheid van spellen te reduceren en wil van haar WeChat-toepassing een concurrent maken van Sina’s succesvol Web.
  • China Telecom maakte vorig jaar 9,5 % minder winst hoewel het zakencijfer steeg met 15%. Ook het aantal 3G-ers verdubbelde tot 69 miljoen. Volgens eigen zeggen heeft de maatschappij veel geïnvesteerd in het verspreiden van de iPhone en gehoopt wordt dat de invloed van dit bijdetijds imago zal blijvend zijn.
  • China Mobile met zijn 710 miljoen klanten zag zijn winst vorig jaar met 2,7 % stijgen terwijl het inkomen hier met 6,1 % toenam. Enkel in februari voegde de maatschappij bijna 10 miljoen nieuwe 3G-ers bij. China Mobile investeert nu vooral in het 4G netwerk, waarvan de licenties nog dit jaar toegekend worden.
  • China Unicoms winsten namen tijdens Q4 toe met 68% ,  meer dan verwacht aldus Bloomberg. Het goede resultaat wordt toegeschreven aan het op de markt brengen van lage kost smartphones. China Unicom heeft maar enkele miljoen minder 3G-klanten dan marktleider China Mobile

Xiaomi wordt Foxconn-klant
xiaomi2Smartphone-producent Xiaomi zou een van Foxconns top 5 klanten kunnen worden Aldus analisten. Foxconnbaas Terry Gou had vorige week een gesprek met Xiaomibaas Lei Jun over de smartphone ontwikkeling. De samenwerking tussen beiden dateert nog maar van het tweede semester van vorig jaar. Xiaomi wiens klanten sterk stijgen, schept ook een soort aura rond haar smartphones die goedkoper zijn dan deze van Apple. Foxconn zal de Chinese firma’s blijven voorzien van componenten en onderdelen tot het aanbieden van assemblering. Anderzijds investeert Foxconn meer in onderzoek en ontwikkeling. (Central News Agency)
Ubuntu voor staatsorganen
kylinUbuntu-maker Canonical werkt zij aan zij met de Chinese regering om een Linux-versie te maken die de goedkeuring kan wegdragen van de staat, aldus de softwareproducent die op zijn site meegaf dat Ubuntu Kylin de naam zal zijn.  Ubuntu Kylin hoort bij een reeks initiatieven van de Chinese regering om open sourceprojecten een grotere rol te laten spelen in de maatschappij.  Volgens de BBC zullen toekomstige versies van Kylin zijn voorzien van plaatselijke diensten, zoals Baidu en winkelportaal Taoboao. De omroep zegt ook dat de overstap naar Ubuntu algemeen wordt gezien als een poging van China om zijn bevolking af te laten kicken van westerse software. (zdnet.be)
 
Zie aflevering Dialogue over Alibaba’ s succes
 

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar