De dubbelzinnige China-politiek van de VS (upd)

Terwijl de nieuwe VS- ambassadeur in China Gary Locke probeert zoete broodjes te bakken en het Chinese publiek te charmeren is het Pentagon bezig hun AirSea battle concept aan te passen met het oog op een militaire confrontatie met China in de Zuid Chinese zee.  Momenteel bezoekt de Amerikaanse vice-president Biden enkele dagen China en wederzijdse verstandhouding lijkt aan de orde van de dag om de markten niet verder te verstoren.

Moet familieplaatje oorlogsplannen verdoezelen?


Zondag gaf de nieuw aangekomen Amerikaanse ambassadeur in Peking zijn eerste persconferentie. Locke was voordien minster van Handel en zijn voorouders zijn uit China afkomstig. Locke’s grootvader vertrok meer dan een eeuw geleden naar de VS.Hij was concierge van een gezin in de staat Washington, waarvan Locke goeverneur was van 1995 tot 2005. Locke maakte alvast indruk op de Chinezen door op de luchthaven zelf zijn valies te dragen. Tijdens het persgesprek was hij omringd door zijn vrouw en drie kinderen. “De VS en China hebben een belangrijke diepe en complexe relatie met zowel uitdagingen, maar ook een die grote belofte inhoudt voor verdere samenwerking” aldus nog Locke die er aan toevoegde dat de VS-regering nauwere betrekkingen wil en meer samenwerking met het Chinese volk en zijn regering.  In zijn rol van minister van handel hielp hij de VS-export naar China te verdubbelen. Volgens analysten heeft Locke als taak van Obama meegekregen om dit  in de toekomst nog eens over te doen, nu de Amerikaanse economie blijft slabakken en dit met de presidentsverkiezingen in het vooruitzicht. Het afgelopen jaar steeg de VS-export naar China met 32 % waardoor China de de derde grootste Amerikaanse afzetmarkt is.
Pentagon
Scherp daartegenover staat de politiek van het Pentagon dat noch min of meer oorlogsplannen uitdoktert voor een potentieel conflict met China.  Uit een recent artikel in “Inside the Pentagon” blijkt dat een beperkte groep VS Navy-officieren bekend als het “China Integration Team‘ hard werken om de lessen van AirSea battle toe te passen op een potentieel conflict met China. China stelt zich de laatste tijd  beginselvast en strijdlustig op in de Zuid Chinese zee en de Amerikaanse visie is dat deze vaarroutes voor iedereen moeten bevaarbaar zijn. Het Pentagon is overigens bezig met een meerjarenplan om van Guam zijn uitvalsbasis te maken in de Stille Oceaan. Ook de nucleaire alliantie met Indie moet in dit licht gezien. In die zin sprak ook marinecommandant Jim Amos in mei toen hij voor het Center for a New American Security opmerkte dat de oorlogen in de Perzische golf de hulpbronnen ontnamen die beter konden gebruikt tegenover een meer assertief China.
Bezoek Biden

Biden stapt uit Air Force 2 met kleindochter Naomi die Chinees leert


Ondertussen bezoekt de VS-vicepresident Biden China. Ook hier een familiale inkleding: hij is vergezeld van zijn kleindochter die Chinees leert en beiden gingen zonder veel plichtplegingen eten in een gewoon volksrestaurant. Biden komt op uitnodiging van vice-president Xi Jinping die hem zal vergezellen naar Chengdu. Volgens een rapport van de Amerikaanse Kamer van Koophandel is Chengdu voor het vierde jaar op rij de meest aantrekkelijke plaats voor investeringen. Van Amerikaanse zijde wordt gezegd dat Bidens bezoek een kennismaking is met de nieuwe generatie leiders, want naar verwachting zal Xi het roer volgend jaar van Hu Jiantao overnemen.

Biden bezocht volksrestaurant met 5 personen en ze aten al hun bordjes leeg


China verwacht dat Biden zal hameren op de onderwaardering van de Chinese munt. Het blad China Securities Journal zegt dat het tijd is dat China de band verbreedt waarbij haar munt mag afwijken van de dollar. Dit zou een eerste stap zijn tot een meer flexibeler wisselkoers. De facto is de waarde van de Chinese munt dit jaar al met 3,19 % gestegen. Reuters heeft dan weer uit Taiwan opgevangen dat het eiland toch niet de gevraagde F16 gevechtsvliegtuigen zou krijgen, maar dat de bestaande gevechtsvliegtuigen zouden worden gemoderniseerd voor 4,2 miljard $. In de praktijk hebben zowel Xi als Biden de klemtoon gelegd op het feit dat beide machten veroordeeld zijn goed met elkaar op te schieten, als wilden ze de financiele markten geruststellen in deze turbulente tijden. Ook in de gesprekken met premier Wen en president Hu was het hoofdthema het beklemtonen van de gemeenschappelijke zaken en het opzij zetten van de meningsverschillen. Biden liet zich zelfs ontvallen “Onze militairen zouden even vaak met die van jullie moeten praten als onze diplomaten met jullie”. Een datum waarop Xi op zijn beurt de VS zou bezoeken is er (nog) niet.
Bronnen: Global Times,  salon.com, SCMP
Zie ook Dialogue over nieuwe ambassadeur; aflevering over stijging waarde Renminbi; bezoek Biden (telkens 27 min)

Print Friendly, PDF & Email

Tags:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.