De industrie achter het hacken van overheidswebsites

Twee jonge Chinezen werden onlangs veroordeeld tot 18 en 12 maanden cel wegens het hacken van een reeks belangrijke overheidssites.
In zes dagen tijd werden vorig jaar meer dan 81 van dergelijke websites gehackt, inclusief vier van een ministerie.
Het doel van dit hacken is winst maken en het is tot een ware “industrie” uitgegroeid. Hackers kunnen geld verdienen door illegale links te plaatsen op overheidswebsites. Het plaatsen van links op overheidswebsites zorgt voor een forse stijging van de positie in zoekmachines van de site waar de link naartoe leidt.
De twee veroordeelden konden met erg beperkte kennis van het programmeren de wijzigingen doorvoeren. Ze kochten immers de paswoorden van de websites via fora op het internet. Voor een bedrag van 4 à 7 yuan (0,5 à 1$) werden links met reclame via trefwoorden zoals ‘autohandel’, ‘studeren in de VS’ en andere op de overheidswebsites geplaatst. Na drie maand hadden de twee 6.000 yuan opgestreken.
Een snelle en eenvoudige route naar winst is het aankopen van de toegang tot gehackte sites, adverteren op zoek naar klanten, links toevoegen in websites van de overheid en dan online of via overschrijving incasseren. Het hacken van websites gebeurt vaak in 2 stappen. Eerst ontcijfer je de werking van de website en probeer je hem onder controle te krijgen, dit is “de website veroveren”. Je moet de zwakke punten in de beveiliging ontdekken, er bestaan programma’s die hierbij kunnen helpen. Stap 2 is het installeren van een achterpoortje om het overnemen van het beheer van de website te vergemakkelijken. Hackers kunnen geld verdienen door de gehackte websites vervolgens te verkopen. Een andere methode is het installeren van een “trojaans paard”. Dit is een soort virus dat de bankgegevens, paswoorden, video’s en andere waardevolle gegevens van bezoekers van de website steelt. Het installeren van de virussen via websites gebeurt ook vaak in opdracht van een derde partij die je dan betaalt naargelang het volume van het verkeer op die website.

Geld verdienen
met hacken van overheidswebsites gaat ook via het wijzigen, verwijderen of toevoegen van informatie op die sites. Op die manier kan het toezicht op examenresultaten, het opsporen van nummerplaten voor gesmokkelde voertuigen, het toekennen van licenties en dergelijke voor grof geld vervalst worden.
Overheidssites zijn extra aantrekkelijk doelwitten om te hacken omwille van het vertrouwen dat ze uitstralen, de potentieel hoge winsten die ze kunnen opleveren en het grote aantal bezoekers die ze aantrekken.
Bron: Xinhuanet.com

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *