De olifant en de draak: een vergelijking

Naar aanleiding van het bezoek door de Indische premier Modhi aan China maken we een vergelijking tussen India en China. We vinden de vergelijking van India met een Afrikaans land wat kort door de bocht, presenteren een ietwat oudere vergelijking van beiden door Deloitte en stellen tenslotte de meest recente cijfers voor.

Velen gooien China en India graag op één hoop als opkomende Aziatische economieën, maar de realiteit is anders. Dit zegt Parag Khanna, een Singaporees expert inzake globalisering en  onderzoeker bij de Europese Raad voor Buitenlandrelaties. “India is eigenlijk een Afrikaans land. India is gehypet en zou eigenlijk helemaal niet met China vergeleken moeten worden,” beweerde hij in een interview op het Robeco World Investment Forum in Amsterdam. “Als je kijkt naar de belangrijkste indicatoren van India, zoals het inkomen per hoofd, internetgebruik en -connectiviteit, corruptie en levensverwachting van de bevolking, lijkt het land meer op Afrika.
Een belangrijk verschil is dat China veel meer verstedelijkt is, zegt hij. “Het grootste deel van de Indiase beroepsbevolking werkt in de landbouw: 65% van India is nog steeds landelijk en het land loopt qua verstedelijking vermoedelijk minimaal tien jaar achter op China,” zegt Khanna.”In India is de werkloosheid veel hoger dan in China. Dat is erg gevaarlijk, want het land beschikt niet over de infrastructuur die nodig is om de maakindustrie op te nemen in de toeleveringsketen…Daardoor lijdt India onder een structuur die in beginsel wordt gedreven door groei zonder extra banen. China is beter gepositioneerd voor groei dankzij een betere infrastructuur, een betere economische en sociale mobiliteit, en meer beheerste verstedelijking.”
Hoewel zijn redenering een grond van waarheid bevat, want 450 miljoen personen moeten in India rondkomen met minder dan 1 euro per dag, zegt hij niets over het groot aandeel van de diensten in het bnp. Bij India zit dit al jaren boven 50 % van het bnp, iets waar China nu juist aan toe is. Voorts stelde de IT-sectoren op het einde van 2011 2,8 miljoen personen te werk en daarmee werd een inkomen van $ 100 miljard opgebracht, zowat 7,5 % van het Indiase bnp. Vooral de software- en outsourcing sectoren zijn hierbij belangrijk . De telecomindustrie voegde tijdens 2010 tot 2011 227 miljoen abonnees bij en tijdens Q1 van 2013 overvleugelde India Japan als derde smartphone markt na China en de VS. Ondanks dat de ICT vrij goed ontwikkeld is, kan dit toch nauwelijks het gebrek aan goede economische infrastructuur verhullen. Het is dan ook zeker dat Modhi aan China hulp zal vragen voor de ontwikkeling van infrastructuur zoals de aanleg van hogesnelheidslijnen en ook voor de ontwikkeling van zijn maakwerk sector waar China met een surplus zit.

Deloitte

Het consulting bureau Deloitte maakte in 2006 de studie “China and India: The Reality Beyond the Hype”. De analyses blijven grotendeels geldig en worden later  geactualiseerd met de recentste cijfers.

Vooreerst vertrekt de analyse van de arbeidsproductiviteit die in China tussen 1991 en 2003 jaarlijks steeg met 6,7% terwijl het cijfer in India 4,2 % bedroeg. Tijdens de periode 1994 tot 2004 investeerde China 39 % van het bnp en India 21%. Het probleem is dat China deze investeringen niet altijd wijs aanwendt want China heeft $ 4,4 dollar nodig om $ 1 dollar groei te bereiken, terwijl dit in India daar maar $ 3,37 investering voor nodig heeft. Voorts werkt in China 53 % van de volwassen Chinezen, terwijl dat in India hoofdzakelijk door een lagere vrouwelijke participatie maar 37 % bedraagt. China gaf bijvoorbeeld in 2002 $ 128 miljard uit aan de bouw van infrastructuur, terwijl dat maar $ 18 miljard was in India. China had dan ook 1,4 miljoen km autowegen en India 200.000 km . De manke infrastructuur heeft ook gevolgen bijvoorbeeld voor de shipping: Het laden van een schip met uitvoer naar de VS duurt in de Indiase havens vier maal trager dan in de Chinese. Het is geen uitzondering dat een schip 30 dagen moet wachten in Mumbai om zijn vracht te lossen. Ook zijn de Indiase havens weinig computergestuurd en aangepast aan de nieuwe generatie van containerschepen.
Een analyse van de Wereldbank vond dat het langer duurt en meer kost om een zaak op te starten in India, om contracten te sluiten en om een zaak te stoppen dan in China. Anderzijds is India beter wat de toegang tot financiering betreft en het beschermen van de rechten voor de investeerders. Wat de geroemde export van IT-diensten door India betreft, overvleugelde China India al in 2006.
Een kwart van de bevolking tussen 18 en 23 in China volgt hoger onderwijs en in India 7%. In China is 91 % van de bevolking gealfabetiseerd tegenover 61 % in India. China telt 18 leerlingen per leraar in het secundair onderwijs tegenover 34 in India. China doet ook meer aan onderzoek en publiceert meer in wetenschappelijke en technische tijdschriften. Het maakwerk is in China goed voor 39% van de economie terwijl het cijfer in India nauwelijks 16% bedraagt.

Recentste cijfers

In China bedraagt het aandeel van werkende vrouwen tegenover werkende mannen: 0,84 in India de helft dancinggiant_10,41. Het Chinese parlement bestaat voor 25 % uit vrouwen, in India is dit 9 %.
De Indiase bevolking komt met 1,2 miljard in de buurt van de Chinese bevolking met 1,3 miljard
In China is 96 % van de bevolking geletterd, in India bedraagt dit 71%.
Een Chinees leeft gemiddeld 9 jaar langer dan een Indiër en het aantal sterfgevallen bij baby’s (-28d) ligt drie maal zo hoog in India vergeleken met in China
In de Olympische Spelen te Londen haalde China 88 medailles en India nauwelijks 6
In 2013 was het Chinees bnp 5 maal hoger dan het Indiase; de export ligt 7 maal hoger; China heeft 8 keer meer spaartegoeden dan India. China ontving 10 maal meer toeristen dan India en omgekeerd vier maal meer Chinezen vertrokken naar het buitenland op reis. Op de Human Development Index staat China op de 67-ste plaats en India op de 91-ste
Tenslotte huizen in China 200 miljoen migranten ofwel in barakken naast de werf, in slaapzalen of in stadsdorpen. In India leven 29 miljoen op straat en 250 miljoen in slums. Volgens de Wikipedia leven in de hoofdstad Delhi miljoenen daklozen. De winterkoude in januari veroorzaakte er meer dan 200 doden, iets wat zich te Shanghai voordeed in 1949.
Bronnen
http://www.indexmundi.com/factbook/compare/india.china
http://www.chineinde.info/
http://www.theguardian.com/news/datablog/2014/sep/16/china-and-india-13-charts-that-show-how-the-countries-compare
http://www.nationmaster.com/country-info/compare/China/India/Economy

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *