De sombere vooruitzichten van Hongkong

Duizenden zaken in Hongkong dreigen het komend semester te sluiten en dit jaar wordt een negatieve groei tot 1,5% verwacht. Fitch Ratings heeft de kredietwaardigheid van Hongkong verlaagd. Toch ondervindt de financiële sector en vooral het aantal beursintroducties nauwelijks hinder van het aanhoudende protest.

Minister Paul Chan

Minister van Financiën Paul Chan heeft meegedeeld dat de economie van Hongkong tijdens het derde kwartaal met 3,2% inkromp in vergelijking met het jaar voordien. Voor het gehele jaar wordt een inkrimping met anderhalf percent verwacht. Vooral de kleinhandel heeft het moeilijk met de slechtste cijfers ooit. Als gevolg van de langdurige protesten verwacht de sector gedurende de komende 6 maanden minstens 5600 ontslagen en 7000 bedrijfssluitingen. De Hong Kong Retail Management Association deed een steekproef bij 176 zaken die 4310 winkels in handen hebben en één derde van de werkgelegenheid in de sector vertegenwoordigen. 30% van de ondervraagde bedrijven zei het komend halfjaar 10 % van hun personeel te zullen ontslaan. 97% van de bedrijven maken verlies en 11 % van de ondervraagden willen hun zaak sluiten. Slechts een kleine minderheid van kleinhandelaars kreeg een huurvermindering van de eigenaar.

Het aantal bezoeken van toeristen die zorgen voor een aanzienlijk deel van het verbruik daalde in oktober met 43%, de sterkste daling sinds de SARS-crisis in mei 2003. De verkoop in de kleinhandel daalde in oktober met 24% en dit is de slechte prestatie sinds de regering statistieken opmaakte in januari 1981. De luchthaven verloor de laatste maanden 3 miljoen passagiers.
ING economist voor Groot-China Iris Pang verwacht dat voor het gehele jaar de kleinhandel 20% minder zal verkopen in vergelijking met vorig jaar. De gepensioneerde tycoon Li Ka shing heeft 1 miljard HK $ (115 miljoen €) uitgedeeld aan 28.000 getroffen KMOs van kleinhandel, toerisme en drank & voeding.

Zaak ging dicht

Rating

Als eerste onder de drie rating bureaus heeft Fitch Ratings de schuldrating van Hongkong verlaagd van AA+ met stabiele toekomst naar AA met een negatief vooruitzicht. Het stimuleringsprogramma van de regering kan de moeilijke perspectieven wel wat verlichten. Toch vindt Fitch dat bedrijven de troeven van Hongkong in vraag zullen stellen als de onrust blijft aanhouden. De financiële sector ondervindt echter weinig last. Daarvan getuigt de beursgang van Alibaba dat naast de notering in de VS nu ook in Hongkong verhandeld wordt.

Hoofdstrategist Adrian Mowat bij CLSA meent dat de economie blijvend onder druk zal staan. De investeringsgroep verwacht dat de mingroei van 1,2 % dit jaar volgend jaar afzwakt tot min 0,4 %. CLSA verwacht dat de Hang Seng Index (met vasteland bedrijven) volgend jaar 10 % winst oplevert, terwijl het meer op Hongkong gerichte MSCI Hong Kong maar 1 tot 2% zou opbrengen.

Beurs

Ook KPMG ziet de toekomst van de beursmarkt in Hongkong rooskleurig in. Tegen eind 2019 zou de beurs van Hongkong 160 IPO’s (Initial Public Offering of beursgangen) hebben afgewerkt en dit levert 370 miljard HK$ (35 miljard €) op.  Voor volgend jaar voorspelt KPMG 160 beursintroducties die eveneens 35 miljard € zouden ophalen. Wereldwijd zijn de beursintroducties volgens het Cross-Border IPO Index 2019 report met 20% gedaald en dit niettegenstaande de recente beursnotering van Aramco. Omdat volgend jaar in de VS een verkiezingsjaar is, wordt op beursvlak meer volatiliteit verwacht.

Opening beursgang Alibaba in Hongkong

Het succes van de beursgang van Alibaba dat in Hongkong bijna 13 miljard US $ dollar ophaalde zou  aanstekelijk kunnen werken op andere Chinese bedrijven zoals Baidu, JD.com en Weibo die in de VS genoteerd worden. In de VS werd al geopperd om geen Chinese bedrijven meer tot de kapitaalmarkt boe te laten.

Mocht de dreiging van de Hong Kong Human Rights and Democracy Act om de speciale handelsstatus in vraag te stellen uitgevoerd worden zou de band tussen de VS-dollar en die uit Hongkong in het gedrang komen. In dat geval wordt immers gevreesd voor een daling van de muntwaarde en bijgevolg kapitaalvlucht. Maar niettegenstaande de protestbeweging is de Hongkong dollar recentelijk opmerkelijk stabiel gebleven. Kortom het kapitaal gedijt normaal, maar de gewone man, kleinhandel en toerisme hebben het moeilijk. Media beweren elle week dat de invloed van thet communistische China in Hongkong toeneemt. Wij zien maar weinig verandering in het kapitalistisch karakter van Hongkong.

Hoofdbron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar