De stand van zaken 112

China krijgt meeste investeringen
–China heeft tijdens het eerste semester de VS achter zich gelaten als grootste ontvanger van buitenlandse investeringen, zo blijkt uit UNCTAD-cijfers. China kreeg tijdens het eerste semester 59 miljard $ buitenlandse investeringen of min drie %, terwijl de VS er 57 miljard binnenrijfde wat een val was met 39 %. Globaal daalden de buitenlandse investeringen met 8 % vergeleken met dezelfde periode in 2011. De cijfers zouden beter uitvallen tijdens het tweede semester, maar in het beste geval gelijk zijn aan het jaar voordien.
CIC wil hoofdkwartier D-Bank in VK
–Het Chinees soeverein fonds CIC onderhandelt om het hoofdkwartier van de Deutsche Bank in Londen op te kopen voor 250 miljoen pond.  Het gebouw beter bekend als het “Winchester House” is in handen van de Duitse vastgoedmaatschappij KanAm en zou voor rekening van CIC gekocht worden door Invesco. De Deutsche Bank kan in 2018 zijn lease opzeggen. De koop zou betekenen dat CIC twee poten heeft in Londens vastgoedmarkt: in 2009 werd CIC aandeelhouder in Songbird Estates die de Canary Wharf in eigendom heeft. In januari verwierf CIC bijna 9% in Thames Water. Vorige maand kocht een ander Chinees Fonds Gingko Tree een aandeel van 550 miljoen pond in de studentenbehuizing provider University Partnerships Programme. (FT, China Daily)
Meer Aziatische landen verhandelen in RMB
Volgens het laatste rapport van het Peterson Institute for International Economics ( PIIE) refereren steeds meer Aziatische landen naar de Chinese munt bij hun wisselvoeten dan naar de dollar. Zeven van de 10 Aziatische economieën waaronder Zuid-Korea, Indonesië, Maleisië, Singapore en Thailand volgen de Chinese Renminbi (RMB) dichter dan de dollar, aldus het Instituut dat beweert dat slechts 3 economieën dichter de dollar volgen namelijk Hong Kong, Vietnam en Mongolië. Anderzijds werd Hong Kong met 600 miljard aan deposito’s wel de grootste offshore renminbimarkt. Volgens SWIFT werd in juli 10 % van de buitenlandse verhandelingen te Hong Kong in RMB verricht en daarmee wordt dit het 14-de lokale betaalmiddel voor de Deense kroon. De Royal Bank of Scotland Group voorspelt van haar kant dat de waarde van de grensoverschrijdende betalingen in RMB op drie jaar tijd zal verdrievoudigen tot meer dan 1000 miljard $. Overigens verwacht de bank dat de Chinese munt tegen 2015 volledig omwisselbaar wordt. Ook het lanceren van de RMB-handel in de Londense city is een succes. Tijdens het eerste semester waren Aziatische investeerders verantwoordelijk voor 16 % van de verhandelingen. (FT)
Straks ook voedsel per trein naar China?
Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) onderzoekt hoe geconditioneerd vervoer over lange afstand per spoor mogelijk kan worden gemaakt. De huidige technieken volstaan niet om bijvoorbeeld voeding, gekoelde geneesmiddelen of verwarmde chemicaliën over lange spoortrajecten te kunnen vervoeren. Sinds eind 2011 bestaat een goederenspoorverbinding tussen de Antwerpse haven en Chongqing die sneller uitvalt dan de maritieme route en goedkoper dan luchtvracht. Het VIL wil nu bekijken of het spoorvervoer ook voor geconditioneerde goederen een alternatief kan betekenen voor het maritiem transport en de luchtvracht. Eerst wordt een inventarisatie van de technische mogelijkheden gemaakt, waarna de meest geschikte techniek naar zal worden gekozen. Daarnaast bekijkt het VIL de impact van de techniek op de traceerbaarheid en veiligheid van de goederen, om zo tot vereenvoudigde en versnelde douaneformaliteiten te komen. Als het onderzoek een positef resultaat oplevert, zal zo snel mogelijk een testzending worden uitgevoerd.  retaildetail.be
100 nieuwe Wal-Marts
De Amerikaanse distributieketen Wal-Mart is van plan de komende 3 jaar 100 meer vestigingen te openen wat 18.000 nieuwe banen zou opleveren. Wal-Mart heeft er al 370 vestigingen met 100.000 werknemers. Wal-Mart was de eerste grote keten in China, maar ondervindt flinke concurrentie van Carrefour en Tesco. De markt van hypermarkten in China is zeer concurrentieel. Tesco bedenkt tevergeefs diverse pogingen om Chinese consumenten te lokken en zit met overcapaciteit. Carrefour dat besliste zich uit Singapoer terug te trekken, zag tijdens het derde kwartaal haar zaken met 6 % verminderen. De buitenlandse ketens zijn vooral actief in eerstelijnssteden en Chinese ketens meer op minder grote regionale steden Business Week
Chinese piste voor redding Ford-Genk?
Een delegatie van technologiefederatie Agoria is woensdag vertrokken naar China om de interesse af te toetsen van Chinese autoconstructeurs om in Europa te investeren. Het dossier van Ford Genk zal daarbij op tafel komen. Dat zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen. De delegatie gaat er nagaan of kan worden samengewerkt met Chinese autoconstructeurs en toeleveranciers, maar ook of er investeringsinteresse is, aldus De Pril. Ook minister Lieten noemt in een gesprek met Het Nieuwsblad de Chinezen welkom in Ford Genk. (Belga).
Japanse bedrijven herdenken Chinaplannen
Na de rellen over de Diaoyu-eilanden herdenken Japanse bedrijven hun Chinastrategie  aldus Reuters. Uit een recent onderzoek bij Japanse bedrijven blijkt dat van de 267 bedrijven die antwoordden 18 % denkt aan overheveling naar andere landen, 24 % willen hun investeringen te verminderen of uit te stellen en 37 % vermeldt voorzichtiger te zullen worden bij het gebruiken van China als een productie hub. Vooral sectoren met lage winstmarge zoals kledij en huishoudtoestellen zouden het eerst getroffen zijn.
Geen buitenlandse verschepers op binnenvaart
China verbiedt buitenlandse verschepers te werken met binnenlandse bedrijven en deze mogen ook geen diensten aanbieden in China, aldus maatregelen die de regering uitvaardigde om de binnenlandse verschepers te beschermen die hard door de crisis getroffen zijn. De maatregelen gaan in met Nieuwjaar. Gedacht wordt dat dit een voorbode is om hen ook te beperken in komende watertransport-infrastructuurwerken die 1000 miljard yuan bedragen. Schepen uit Hong Kong, Taiwan en Macao vallen eveneens onder de regeling. SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *