De stand van zaken 222

2014: China investeerde 16 miljard € in EU

foodeuDe Chinese investeringen in de EU verdubbelden vorig jaar  tot 15,9 miljard €, aldus een gemeenschappelijke studie van Baker en McKenzie. Het VK is de eerste bestemming en de favoriete sectoren zijn  voeding en vastgoed. In totaal vonden vorig jaar 153 operaties plaats. Na het VK volgen Italië en Nederland, Portugal en Duitsland, aldus de studie. Energie wordt minder belangrijk ten voordele van de sector landbouw/voeding.

$ 300 miljoen voor London Taxi Factory

londentaxlogoDe London Taxi Company die in handen is van Geely, mag voor $ 300 miljoen een nieuw hoofdkwartier en fabriek bouwen. De site bevindt zich in Rugby en zal bestaan uit belangrijk departement O&O  plus alle nodige ondersteunende diensten. Geely wil dat de Londense taxi’s met groene technologie tegen 2018 geen uitlaatgassen meer uitstoten. Met de investeringen zijn minstens 550 nieuwe banen gemoeid, maar de fabriek in Coventry wordt verlaten. Jaarlijks zou de site 12.000 van de gespecialiseerde voertuigen vervaardigen in een systeem met een shift. http://en.ce.cn

 Club Med: 92 % aandelen keurt Fosunbod goed

Club-Med-Woman-Large-HatHet aanbod van de Chinese groep Fosun heeft de goedkeuring gekregen van 92 % van de aandelen, aldus l’Autorité des marchés financiers. Fosun bood via het vehikel Gaillon Invest II 24,60 euro per aandeel. Sinds mei 2013 waarop het eerste overnamebod werd gelanceerd, steeg het Club Med aandeel met 77%.

Meer nieuwe firma’s

Tijdens de maand januari werden 348.200 nieuwe bedrijven gesticht en dit is 38 % meer dan het jaar voordien. Er waren hoofdzakelijk meer starters in de tertiaire sector, namelijk 280.100. In totaal telt China nu meer dan 70 miljoen geregistreerde bedrijven met een kapitaal van meer dan 133.000 miljard yuan.

 FDI januari: + 29%

fdilogoDe buitenlandse investeringen in China schoten in januari omhoog tot $ 13,9 miljard, 29% hoger dan het jaar voordien. Zo’n stijging deed zich niet meer voor sinds 4 jaar. Vergeleken met december bedraagt de stijging maar 4,5%. De top 10 van investeerders wordt geleid door Hong Kong, Zuid-Korea, Singapore, Taiwan en Japan die goed zijn voor 96 % van het FDI-totaal. De diensten vertegenwoordigen al 66 % van het totale bedrag. In totaal trok China vorig jaar $ 119 miljard aan buitenlandse investeringen aan terwijl de investeringen die China in het buitenland deed de $ 102 miljard overschreden. Scmp

Volkswagen wil nog meer in China

logovwVolkswagen dat vorig jaar 3,67 miljoen wagens verkocht, wil dit aantal volgens voorzitter China Heizmann opdrijven tot 5 miljoen in 2019. Dit betekent nog meer uitbreiding dan eerder voorzien. VW verwacht dat de automarkt in China gedurende de volgende 5 jaren aangroeit met tussen 5% en 8% jaarlijks. (Belga)

 Wanda koopt Infront voor $ 1,2 miljard

wandainsportsHet Zwitserse Infront Sports & Media werd voor $ 1,2 miljard opgekocht door de Chinese groep Wanda. Infront bezit de televisierechten om de twee volgende wereldkampioenschappen voetbal (Rusland in 2018 en Qatar in 2022) uit te zenden. Infront stelt 600 personen te werk in een tiental landen en heeft contracten met 160 rechthebbenden in 25 sportieve disciplines. Vorig jaar had Infront een inkomen van 800 miljoen euro. Wanda investeerde recentelijk ook 45 miljoen € in Atletico Madrid.

Minder uitvoer Franse wijnen en geestrijke dranken

remy-cognacchinaVolgens de Fédération des exportateurs de vins et spiritueux de France  is de uitvoer naar China vorig jaar met 2,8 % achteruit gegaan na een kleinere daling van 0,4 % in 2013. Met een omzet dat boven de 10 miljard blijft, betekent dit toch nog 140 Airbussen. De sector komt nu wel op de derde plaats te staan na de luchtvaart en chemie/cosmetica. Voor de Franse dranken betekent China het vijfde uitvoerland. Vooral de uitvoer van de cognac moest 30 % inboeten, maar ook de grote Bordeauxwijnen gingen met 17% achteruit. Reuters
 

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar