De stand van zaken 27

Kort nieuws uit de zakenwereld

Wereldhandelsorganisatie veroordeelt EU
De Wereldhandelsorganisatie heeft de Europese Unie veroordeeld voor anti-dumping hefifngen op Chinese bouten en schroeven.  Die zijn volgens de WHO een schending van de regels en discrimerend. De heffingen werden begin 2009 voor vijf  jaar ingevoerd en kunnen oplopen tot 87% van de waarde.
Biofuels
De provinciale Academie voor Wetenschappen van Shandong gaat samenwerken met de Chosun Universiteit uit Zuid-Korea om Koreaanse fotobioreactor technologie uit te testen op een in Shandong ontdekte algensoort die biobrandstof kan produceren. Amerika en Australië weigeren de technologie aan China te leveren. China heeft naar schatting 100.000 km² voor de landbouw ongeschikte verzilte gronden die in aanmerking komen om de algen te kweken. Eén hectare zou jaarlijks 60.000 liter diesel kunnen opbrengen. Zie CNTV
Expansie Walmart gaat door
Walmart, de grootste warenhuisketen ter wereld, wil na de Chinese middenstand nu ook de armere Chinezen en het platteland veroveren. Daarom begint het met compacte goedkope supermarkten, volgens een model van uiterst sobere winkels dat in Latijns-Amerika uitgetest is. Walmart heeft reeds 300 Chinese hypermarkten, waarvan 30 in het laatste jaar geopend werden.
Philips verhuist
Philips brengt het hoofdkwartier van zijn business unit ‘huishoudelijke toestellen’ over naar Shanghai.  Die unit staat in voor ongeveer een twintigste van de totale Philips omzet.
Windenergie
Huaneng en Datang, de grootste twee producenten van windenergie in China, gaan allebei bijkomend kapitaal ophalen op de beurs van Hongkong. Huaneng gaat voor 1,45 miljard dollar en Datang voor 1 miljard. State grid, het grootste Chinese elektriciteitsnet, is al aandeelhouder in beide firma’s.
Huaneng runt in China nu al 1,86 GW aan windenergie ( equivalent van drie forse thermische centrales) en wil dat verdubbelen.Ook Australie, Nieuw-Zeeland, Brazilie, Rusland en India staan op het lisjtje voor mogelijke investeringen in windenergie.
Het nationale Chinese plan voorziet het optrekken van windenergie van 26 gigawatt begin dit jaar tot 150 gigawatt in 2020.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *