Dekking mobiel breedband straks overal

Voorspeld wordt dat tegen 2018 92 % van de Chinese bevolking over mobiel breedband zal beschikken. Daardoor zal het doel van het 13de vijfjarenplan voortijdig worden gehaald. Dit zal wellicht mogelijk maken dat China zijn 2G netwerk buiten dienst kan stellen en de komst van 5G kan voorbereiden.

4G-mobile-phoneVolgens insiders zal China zijn doel om tegen 2020 de gehele bevolking van mobiel breedband te voorzien zeker halen. Jefferies analist Elaine Lai voorziet dat volgend jaar 83 % van de bevolking onder 4G-dekking zit en tegen 2018 zou dit 85 % bedragen. Hoewel het dertiende vijfjarenplan tegen 2020 een dekking van 85 % voorziet, wordt dit in de praktijk wellicht 90 % aldus het maandag verschenen rapport. Concreet zal dit dus gunstig zijn voor de ontwikkeling van e-commerce in de landelijke gebieden en de integratie van online technologieën in de financiële diensten en de maakindustrie. De analisten verwachten dat China tegen 2020 zijn 2G-netwerk buiten dienst kan stellen zoals Japan deed in 2010 en Zuid-Korea eind 2011. Verwacht wordt dat Singapore en Australië dit volgend jaar zullen doen.
Lai van Jefferies merkt op dat de regelgevende instantie in China de voorbije jaren de prijzen heeft doen verlagen en dat het land nu rijp is voor VoLTE.  Dit betekent spraak via het 4G-netwerk. Dit laatste houdt concreet in dat 2G en 3G overbodig worden. China Mobile heeft bijvoorbeeld aangekondigd om halverwegen dit jaar in 260 steden te beginnen met VoLTE. China Unicom startte begin dit jaar met VoLTE en China Telecom plant tegen eind volgend jaar hetzelfde te doen.

Operatoren

China Mobile dat in totaal over 835 miljoen klanten beschikt, heeft 5glabdaarvan 409 miljoen 4G-gebruikers. China Unicom beschikt over 68 miljoen 4G-ers op een totaal van 260 miljoen abonnees. China Telecom heeft 84 miljoen 4G klanten op een totaal van 205 miljoen abonnees. Opmerkelijk is wel dat China Mobile na vorig jaar het vast telefoonnetwerk TieTong van de spoorwegen tegen 31 miljard te hebben gekocht vorige maand met 3,1 miljoen nieuwe vaste gebruikers van breedband  hiermee nu ook de 2 concurrenten in vast breedband overtreft.
Woordvoerder David Dai Shu van ZTE verwacht dat China 5G-diensten versneld zal kunnen uitrollen. Als voorbereiding daartoe is China Mobile in samenwerking met Huawei al op de Bund begonnen met het operationeel maken van het zogeheten 4,5 G signaal dat al tot 140 Mbps ging en eigenlijk 5G technologie toepast op een 4G-netwerk.

5G

In de VS kondigde president Obama op 14 juli aan om $ 400 miljoen uit te trekken voor de promotie van het Advanced Wireless Research Initiative dat de Amerikaanse controle wil behouden op de mobiele technologie van de nieuwe generatie. Dit gaat niet enkel over potentiële inkomsten voor patenthouders en producenten van toestellen, maar vooral  over medezeggenschap in de formulering van de nieuwe 5 G-standaarden.
In tegenstelling tot de invoering van hwet 3G en het 4G signaal behoort China ditmaal wel bij de voorhoede van het 5G signaal waarmee je een film binnen enkele seconden kunt downloaden. Niettegenstaande de hype bestaat er echter geen internationale standaard. De markt van het ‘Internet of Things’ is echter gigantisch. Vicevoorzitter Li Huidi van China Mobile voorspelt dat tegen 2020 wereldwijd 50 miljard toestellen met Internet verbonden zullen zijn, waarvan 10 miljard in China.
Japan is echter al begonnen met het testen van zijn 5G-technologie in de hoop een leider te zullen worden bij de nieuwe standaard.  China begon dit jaar met het uittesten van zijn technologie. In de VS zijn zowel AT&T als Verizon bezig met hun testen.  Ook Samsung en Ericsson verrichten hierover O&O. In China maken zowel de operatoren als de producenten zoals ZTE en Datang Telecom zich op voor het gevecht van de toekomst.
Bronnen: China Daily, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.