Cijfers 2019 voor buitenlandse investeringen, handel en het beschikbaar inkomen

Buitenlandse investeringen in China groeiden vorig jaar het meest sinds twee jaar, maar de Chinese investeringen in het buitenland namen daarentegen af. Hoewel de invoer in 2019  maar met 1,3% steeg, toch groeide de uitvoer met 5%. In tien provincies of gelijkgestelde entiteiten oversteeg het gemiddeld inkomen van de bewoners 30.000 yuan.

Tesla Shanghai (Technode)

Het bedrag van buitenlandse investeringen in China bedroeg vorig jaar 941 miljard yuan of 5,8% meer dan het jaar voordien. Dit is het beste groeicijfer sinds 2017 toen ze met 7,9% stegen. Daarmee blijft China de tweede grootste ontvanger van investeringen, aldus het Ministerie van Handel. Vorig jaar werden 40.000 nieuwe ondernemingen met buitenlands kapitaalinbreng opgericht. Vermeldenswaardig is dat de buitenlandse investeringen uit Singapore stegen met 51%, uit Nederland met 43% en uit Zuid-Korea met 21%. Het kapitaal dat naar hightech vloeide, steeg met een kwart tot 266 miljard yuan. Hongkong ontving met 55 miljard investeringen echter maar de helft in vergelijking met het jaar voordien.

China investeerde zelf maar 110 miljard $ in het buitenland en dit betekent een achteruitgang met 8,2%.De vermindering wordt toegeschreven aan een scherpere overheidscontrole op prestigeprojecten zoals de aankoop van het Astoriahotel in New York. 15 miljard $ of 13,6% vloeide naar landen uit het Belt & Road Initiative.

In-en uitvoer

Yangshan diepzeehaven

De buitenlandse handel ging vorig jaar met 3% vooruit tot 31 biljoen yuan. De export steeg met 5% tot 17,2 biljoen yuan terwijl de invoer amper 1,6% groeide tot 14,3 biljoen. De handel met de EU nam met 8% toe, die met ASEAN 14,1% en die met de BRI-landen 10,8%. China voert nu eetwaren in uit 185 landen. Tijdens de eerste drie kwartalen steeg de waarde van ingevoerde hightech met 14,8%. Eind 2019 heeft China een invoerhaven voor geneesmiddelen te Zhengzhou goedgekeurd. Vorig jaar nam de invoer van vaccins met 90% toe en deze van geneesmiddelen met 25,8%. Het groothandelscentrum van kleine goederen te Yiwu voerde voor 35 biljoen aan Kerstproducten uit, een verhoging met 32%. De toegevoegde waarde van de uitvoer lag hoger: de uitvoer van geïntegreerde schakelingen ging met 25% vooruit, die van zonnecellen met 47% en van metalen werktuigen 15%. Voor de eerste maal overtroffen de privébedrijven de bedrijven met buitenlands kapitaal als grootste speler met meer dan 50% van de export.

Inkomen

Uit de officiële statistische gegevens blijkt dat het beschikbaar inkomen per hoofd vorig jaar in tien provincies 30.000 yuan overschreed. Voor de eerste keer kwam het gemiddeld Chinees inkomen met 30.733 yuan boven 30.000 yuan gemiddeld uit, een stijging met 2505 yuan in vergelijking met het jaar voordien. Shanghai staat aan de top met 69.442 yuan gevolgd door Beijing, Zhejiang, Tianjin, Jiangsu, Guangdong en Fujian. De inkomens aangroei was echter het grootst in centraal en westelijk China met een stijging van 9,4% en 9,3%. Die in Sichuan, Anhui, Guizhou en Tibet bedroeg zelfs meer dan 10%.

People’s Daily Online), Global Times en.ce.cn

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *