Diverse steden leggen openbaar vervoer stil (upd)

Naast de stad Wuhan waar het coronavirus uitbrak, leggen nog een tiental steden het openbaar vervoer stil. 15 provincies hebben de hoogste alarmfase afgekondigd. De Wereld Gezondheidsorganisatie vindt het nog te vroeg om de uitbraak als een wereldwijde crisis te bestempelen maar volgt de crisis in China op de voet.

Wuhan station dicht (SCMP)

Donderdagmorgen heeft de stad Wuhan het openbaar vervoer
volledig stil gelegd: het busverkeer, het treinstation, veerboten en ook de luchthaven. Van de gerapporteerde verdachte infecties, werd de ziekte effectief vastgesteld bij 1975 personen Het dodental in China loopt op tot 56. 324 personen verkeren in een kritieke toestand. Door ook de Wuhan-luchthaven stil te leggen wordt geprobeerd dat het virus zich niet internationaal verder verspreidt. De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) zond maandag en dinsdag (voor het afsluiten) een inspectiedelegatie die met diverse betrokkenen ging praten en is verheugd over de bevindingen.

De directeur generaal van de WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus (foto) vindt het echter nog te vroeg om de uitbraak als een wereldwijde noodsituatie te bestempelen. In dat geval is internationale samenwerking geboden. Het speciaal WHO-noodcomité kwam twee maal in Genève bijeen. Ghebreyesus beklemtoonde dat de situatie in China zeker ernstig is. Hij vindt de in China getroffen maatregelen afdoende en riep de landen op alert te zijn en controles te verrichten in de luchthavens.

Volgens directeur Gao Fu van het Chinese centre for disease control and prevention is de oorzaak van de besmetting te vinden bij een markt waar dieren op een onwettelijke manier werden verhandeld. Het virus past zich aan en verandert zich, zo bevestigde Gao nog. Het virus dook ook al op in 4 grote steden, 23 provincies, Hongkong en Macao. In het buitenland werd het ontdekt in de US, Thailand, Vietnam, Singapore, Japan, Zuid-Korea, Taiwan en Nepal, Frankrijk, Canada en Australië.  VS-president Trump heeft in een tweet zijn Chinese collega Xi al gefeliciteerd met het harde werk om het virus te bedwingen.

Overigens heeft de Communistische Partij van China onder leiding van het Vast Comié van het Politbureau een groep gevormd die de crisis moet aanpakken; Dit wordt geen gemakkelijke taak. De stad Wuhan telt niet enkel 11 miljoen stedelijk geregistreerde inwoners maar daarnaast ook 5 miljoen migranten die Wuhan verlieten voor het afsluiten. En binnen enkele dagen zullen tijdens de terugkeer van de lentetrek meer gevallen aan het licht komen van personen die al een tijdje geïnfecteerd zijn, maar waarvan de ziekte nog niet uitbrak. Problematisch na de nieuwjaarsvakantie wordt eveneens de ‘just in time’ toelevering van onderdelen in de industriële hub die Wuhan is

De National Health Commission (NHC) heeft de uitbraak in dezelfde categorie geklasseerd als SARS. Dit houdt zowel de verplichte isolering in voor de mensen bij wie de ziekte vastgesteld werd als mogelijke quarantaine maatregelen. De NHC heeft ook uitgemaakt dat bhet virus ook overgedragen kan worden tijdens de incubatperiode van 14 dagen. Het ministerie van Financiën heeft de provincie Hubei één miljard yuan toegekend om de ziekte te bestrijden. Wuhan wil op zes dagen tijd een noodhospitaal van 25.000 m² voor 1000 patienten oprichten in het district Caidian. Een tweede noodhospitaal voor 1300 personen is eveneens gepland. 40 miljoen mondkapjes en 5 miljoen beschermende jassen werden besteld. Het leger heeft 450 personen medisch personeel ter plaatse gestuurd. De NHC stuurde zes medische teams bestaande uit 1230 persnen naar Wuhan . Nog 100 andere zullen volgen.

Rechtsomkeer bij gesloten tolhuisjes

De quarantaine van Wuhan werd al gevolgd door een tiental steden met in totaal 32 miljoen inwoners. 387 spoorwegstations voeren temperatuurcontroles uit. Bioscoopketens hielden duizenden cinemazalen dicht. In geheel China mogen op markten, supermarkten, restaurants en onlineverkoop geen slangen, pauwen, krokodillen en dassen worden verkocht/verbruikt. McDonalds heeft zijn restaurants in 5 Chinese steden gesloten. Vele hotels ontvangen geen nieuwe klanten meer uit Hubei. Het vrouwen Olympisch voetbal vanaf 3 februari werd van Wuhan verplaatst naar Nanjing.

De hoofdstad Beijing heeft al 54 gevallen vastgesteld. Vanaf zondag worden ook de bussen in de stad stil gelegd, vanaf maandag bussen naar buiten. Didi legt evenmin nog autoritten buiten de stad. In de hoofdstedelijke metro worden temperatuurcontroles uitgevoerd net zoals in de luchthavens. Dit gebeurt ook al in woonblokken. In Shanghai werd Disneyland gesloten. Beijing, Shanghai, Chongqing en 15 provincies hebben het coronavirus alarm opgetrokken tot het hoogste niveau: dit houdt dagelijkse desinfectie in van publieke ruimten, het verplicht dragen door personeel van mondkapjes tot en met temperatuuronderzoek in ziekenhuizen, aan tolhokjes en in toeristische sites, Het Ministerie voor Cultuur ven Toerisme heeft de reisorganisaties opgelegd geen buitenlandse reizen meer aan te bieden. Ook in Hongkong werden festiviteiten afgelast en kondigde de overheid het hoogste alarm af. Scholen zullen niet opengaan voor 17 februari. Wat hard zal aankomen, is dat duizenden Chinese bioscopen dicht blijven. Positief in vergelijking met de SARS-periode is dat nu veel online wordt gekocht.

Bronnen Asia Times, SCMP, Global Times, China Daily, Week in China, sixthone, FT, Caixin

Voor meer details lees Wikipedia

Bekijk ook CGTN Point of View

Print Friendly, PDF & Email

25 comments for “Diverse steden leggen openbaar vervoer stil (upd)

 1. wanbeleid leidt tot catastrofe

  – Reactie veel te laks en laat. Wekenlange doofpotoperatie. Pas nadat de 83 jarige wetenschapper Zhong Nanshan, die het Sarsvirus ontdekte, de alarmklok luidde, begonnen de nationale media de bevolking in te lichten. Too little too late.

  Na de SARS epidemie is er weinig bijgeleerd. Dezelfde fouten, geen overheidscontroles en mechanismen.

 2. Hoezeer het ook klopt wat je zegt over SARS, even fout en voorbarig is de bewering dat er weinig verschil zou zijn met het overheidsoptreden nu. Sneller dan in zes dagen kan je een nieuw ziekenhuis niet bouwen.
  Integendeel de pers en WHO zijn het erover eens dat er een groot verschil is met de reactie na SARS. Te verwachten valt wel dat anti-Chinakrachten de onvermijdelijke problemen zullen opblazen en uitbuiten.

 3. De bouw van dat ziekenhuis is meer voor de show. Om te laten zien dat de overheid iets doet. Maar volgens diverse schattingen ligt het aantal infecties in en rond Wuhan rond de tienduizend en meer. Binnen twee weken rond de tweehonderd duizend. Bovendien hebben wetenschappers ontdekt dat mensen zonder symptomen ook drager kunnen zijn.
  Dit coronavirus is veel besmettelijker dan het Sars-virus in 2003.
  De overheden hebben drie weken de gevaren in de doofpot gestoken. Volgens politiebronnen belandden acht Chinezen, die de gevaren wel noemden via sociale media, in de cel. Journalisten werden bedreigd erover te berichten. Na drie weken is de ernst van.de situatie bij iedereen doorgedrongen. Maar alles too little too late.
  Een zoveelste episode op het thema “gebrek aan transparantie”, maar deze keer met mogelijk fatale gevolgen.

 4. Op basis van al de videos en persoonlijke getuigenissen in Wuhan, kan het moeilijk een efficient reactie genoemd worden.

  Wuhan is chaos. Oude mensen moeten te voet naar ziekenhuizen waar ze geweigerd worden, wegens volzet. Sommigen maken eigen medicatie op basis van internethandleidingen. Dode lichamen blijven liggen tussen patienten.

  Dit is geen goed beleid.

 5. Hallo Jan, dr moet me wel iets van het hart n.a.v. jou laatste reactie. Ik ken AJ niet, ik weet absoluut niet wie er achter deze initialen schuilgaat, maar gezien zijn meerdere reacties is hij/zij iemand die zeer geïnteresseerd is in China, hij/zij is iemand die van China houdt en van daaruit kritisch naar de gebeurtenissen kijkt. Ehm…. hij/zij lijkt op mij.
  Kritische opmerkingen afdoen als “anti” is niet netjes.
  Ik denk ook dat in de beginfase van dit drama, overheidsbeslissingen verkeerd zijn geweest. Het is onverantwoord om dan grootschalige familie-diners te organiseren, om geen waarschuwingen uit te sturen. Pas Xi Jinping slaagt erin om, te laat, de natie te organiseren. AJ heeft her en der gelijk !

 6. dat grootschalig diner was VOOR bekend raakte dat de besmetting van mens totbmens kon overgaan
  hadden de verantwoordelijken toen al drastischer ingegrepen zouden de critici beweerd hebben dat zij onnodig paniek zaaiden

 7. Het diner was tijdens de uitbrekende epidemie. Welk weldenkend mens gaat dan massa bijeenkomsten organiseren?

 8. Oh..en de boss heeft geen zin om gezichtsverlies te lijden en daarom moet het doorgaan

 9. volgens jouw redenering moesten dan de 5 miljoen migranten verhinderd worden uit de stad te vertrekken; dan zou je de critici nogal horen janken over de aantasting van de elementaire mensenrechten om hun familie éénmaal per jaar te zien

 10. Al vanaf 5 januari verschenen in Hubei de eerste rapporten, die de overheid inlichten over de ernst van het virus, met mogelijk mens naar mens besmettingsgevaar.

  In plaats van het publiek in te lichten en de nodige stappen te nemen, waren censors druk in de weer informatie te verwijderen. Burgers werden gearresteerd en journalisten afgedreigd.

  Ondertussen kon het virus over heel het land verspreiden, en is het volgens experten zelfs te laat om het coronavirus onder controle te krijgen.

  In China ligt het openbare leven zo goed al stil, en het is duidelijk dat de economische gevolgen dramatisch zullen zijn.

 11. Mensen/samenlevingen reageren volgens hun wereldbeeld. Hierin ligt het fundamenteel verschil. Het westerse wereldbeeld is monotheïstisch. De eigen god is de enige juiste en al de andere goden moeten bestreden worden. Onbewust neemt de westerse mens deze houding aan tegenover mensen/samenlevingen uit andere culturen.

  Daarom houden veel westerlingen van China als het een China is dat past in hun wereldbeeld. Een onafhankelijk China met andere waarden is verwerpelijk. Vanuit Chinees standpunt is de westerse verwerping niet negotieerbaar. Elke samenleving bevindt zich in een verschillende ontwikkelingsfase, maar ze zijn per definitie gelijkwaardig. Bovendien weet elke aardbewoner dat de Chinese modernisering gebaseerd is op hervormingen in eigen land terwijl de westerse modernisering gebaseerd is op plunderingen en massamoorden in het buitenland.

 12. Een Chinaliefhebber erkent de positieve verwezenlijkingen en geeft positieve adviezen in het voordeel van het Chinese volk. Opbouwende kritiek is gebaseerd op feiten waarbij rekening wordt gehouden met het perspectief van de betrokkene. Destructieve kritiek is gebaseerd op ongefundeerde geruchten waarbij enkel rekening gehouden wordt met de gevoelens van de criticaster. Zij die graag kritiek geven, moeten zelf nagaan wat de verhouding is van hun erkenningen van de verwezenlijkingen en hun goedaardige kritische opmerkingen. De term anti is dan een zachtaardige omschrijving. Er is maar één antwoord op niet-opbouwende kritieken: de honden blaffen en de karavaan trekt verder.

  In de huidige situatie circuleren geruchten de ronde. Sommige zullen waar zijn en de meeste zullen vals blijken. Dat blijkt overduidelijk in andere lijsten van anti-geruchten. Eén ding is wel zeker: zij/hij die op dit ogenblik de focus legt op mogelijk wanbeleid kan niet anders dan een anti genoemd te worden.

 13. uit dit wetenschappelijk rapport van MDPI:
  Return of the Return of the Coronavirus: 2019-nCoVCoronavirus: 2019-nCoV
  The rapid sequencing of the nearly 30,000 nucleotide 2019-nCoV genome by Dr. Zhang’s group at Fudan University and several other groups in China illustrate the dedication and increased capacity of the scientific infrastructure in China [4,5]. For SARS-CoV, the causative agent was unknown for months and subsequently took over four weeks until a full genome was released [26]. Similarly, MERS-CoV was only identified after several months of testing and a full-length genome available about a month later [27]. In contrast, time from the first date of patient onset (12 December 2019) to the report of several 2019-nCoV full-length genomes took less than one month. Combined with the immense pressure of an ongoing outbreak with an unknown agent, the effort of these scientists should be considered nothing less than remarkable.

  en op het einde

  While far from perfect, the government response to 2019-nCoV provides a stark contrast to the SARS outbreak at the beginning of the century. The rapid release of 2019-nCoV sequences permitted the research community to quickly become engaged, providing analysis and developing diagnostic tests. Both the Chinese CDC and the Wuhan Municipal Health Commission have posted regular updates of confirmed case numbers and patient statuses enabling public health authorities to monitor the situation in real time.

  En wat wilde geruchten & fake news betreft, dit wordt ook in het westen bestreden https://www.politifact.com/facebook-fact-checks/article/2020/jan/24/fact-checking-hoaxes-and-conspiracies-about-corona/

 14. “zij/hij die op dit ogenblik de focus legt op mogelijk wanbeleid kan niet anders dan een anti genoemd te worden.” hoe bizar kan het worden.
  Wat ik wel weet:
  1. Vrienden klagen over de dodelijke verveling die ze moeten ondergaan. De TV zendt alleen Japans-chinese oorlogsfilms uit, Weibo chats over de situatie worden gecensureerd.
  2. Maaltijden zijn noodgedwongen zeer eenvoudig, de normale ‘nieuwjaarssfeer’ is volledig weg
  2. Een vriend is ziek, maagklachten, heeft dus niks met het Coronavirus te maken, maar krijgt nergens toegang tot gezondheidszorg

 15. @ JJ, je moet wel de context vermelden. Pas de laatste week zijn de Chinese overheden meer transparant geworden, al dan niet uit noodzaak. En wordt er met man en macht, maar waarschijnlijk veel te laat, naar oplossingen gezocht.

  @ LOK, als “chinaliefhebber” kijk ik vooral naar de belangen van het Chinese volk. Die vallen vaak niet samen met die van de politieke en economische elite.

 16. Dit is geen verhaal Westen vs China. De economie van China staat op het spel, en de toekomst van vele Chinezen, die dreigen bankroet te gaan of hun job te verliezen. En nu blijkt dat overheidsfalen de oorzaak is van de hele miserie, heerst er grote woede onder de bevolking.

 17. De standaarden die veel westerlingen gebruiken om de belangen van een volk te dienen zijn wel heel erg twijfelachtig: Rusland, Irak, Oekraïne… van de ene catastrofe naar een nog grotere catastrofe!

 18. We hebben over lockdown. 5 miljoen migranten wonen daar in erg slechte woningen zonder wc enz… Om een zo groot populatie af te sluiten heb je het leger nodig. Meeste ervan zijn al naar huis met hun familie. Het zou moeilijk zijn om in het geheim 100.000 PLA-mensnen te toveren op zo korte tijd, als je niet weet of er overdracht van mens op mens is. Ook nog erg zijn ook 2 miljoen mensen die in de stad die een tussenstop maken op hun trein en vliegtuig. Denk erom het stad is een tussenstop voor veel openbaar vervoer waarbij misschien patiënten niet eens van Wuhan vandaan komen. Dus lockdown nodig: want 7 miljoen migranten waar je ze geen woningen kunt bieden in deze winter, waar je niet weet of het wel mens op mens is.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *