Deze week strategische dialoog VS-China in Washington

Deze week vindt opnieuw een strategische dialoog plaats tussen China en de VS, ditmaal in Washington. In theorie betekent dit dat de samenwerking verdiept zal worden en de verschillen adequaat aangepakt gaan worden. De VS willen China alvast veel voor de voeten werpen en de vraag is of dit bevorderlijk zal zijn voor het bezoek dat Xi Jinping brengt aan de States in september.

USDialogueDe strategische dialoog tussen beide wereldmachten vindt op 23 en 24 juni plaats en dit voor de negende maal plaats sinds 2009. Het gaat om de zevende strategische en economische dialoog en de zesde dialoog tussen de volkeren en over culturele uitwisseling. Vicepremier Wang Yang, staatsraad Yang Jiechi en de speciale vertegenwoordigers van Xi Jinping zullen praten met Secretary of State John Kerry en Treasury Secretary Jacob Lew evenals de vertegenwoordigers van president Obama. Ondersecretaris van Staat voor Azië Daniel Russel heeft al te kennen gegeven geen blad voor de mond te zullen nemen aangaande deze onderwerpen: de Zuid-Chinese zee, de verkiezingen in Hongkong en de cyberveiligheid, de wet op de Ngo’s en beperkingen op mensenrechten. Ook betreffende de muntpolitiek wil de VS druk uitoefenen op China. Vooral de cyberveiligheid zou voor vuurwerk kunnen zorgen.
Van Chinese zijde verklaarde viceminister Zhu Guangyao van financiën dat de coördinatie van macropolitiek prioriteit heeft opdat zo de toon kan gezet voor het staatsbezoek van Xi Jinping aan het land in september. Beide landen streven naar het afsluiten van een bilateraal investeringsverdrag die best getekend wordt voor Obama zijn presidentschap eindigt. Als China bepaalde sectoren vroeger opent, zou dit voor de VS als een lokaas fungeren om er mee door te gaan.  Het recente bezoek van vicevoorzitter van de militaire commissie Fan Changlong aan de VS is in een vrij goede sfeer verlopen. Merkwaardig is dat enkele dagen nadat Fan terug was uit de VS, China bekend maakte dat het stopt met landherwinning in de eilanden “omdat het hiermee klaar was”.
Viceminister Liu Limin van onderwijs heeft al onthuld een plan te zullen aankondigen voor de uitwisseling van talent. Dit omvat het uitnodigen van 100 VS-jeugdleiders om China gedurende de komende 5 jaar China te bezoek en er te gaan te studeren, uitwisselingen met 1000 uitmuntende studenten en daarnaast nog eens 10.000 Chinese studenten die in de VS gaan studeren. In de VS tellen de 107 Confucius instituten 451 klassen met 300.000 studenten. In China leren 300 miljoen personen Engels. Staatsraad Liu Yandong bezocht al Pitssburgh in Pennsylvania waar het Confucius instituut sinds 2007 bestaat en meer dan 70 scholen telt met 300 klassen Chinees en 4000 studenten. Nadien reist ze door naar Houston vooraleer in Washington de zesde dialoog tussen de volkeren mede voor te zitten.
Bronnen: China Daily, SCMP

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar