Dissidente Gao Yu vrij om medische redenen

Gao Yu, de journaliste en zelfverklaarde ‘activiste met de pen’, die veroordeeld werd tot ‘zeven jaar gevangenisstraf voor het lekken van staatsgeheimen’ is om medische redenen voorwaardelijk vrijgelaten.  

screenshot van de nationale Chinese televisie

screenshot van de nationale Chinese televisie


De journaliste Gao Yu is een uitgesproken en hardnekkige tegenstander van het politieke systeem van China. Ze werd sinds 1989 drie keer vervolgd voor acties die op basis van het socialistische strafrecht van China als subversief beschouwd worden. In april van dit jaar is ze tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat het hof van oordeel was dat het genoeg bewijzen had voor de staving van de beschuldiging tegen haar: de bemachtiging en de verspreiding in het buitenland van een belangrijk intern document van de Communistische Partij.
Gao Yu heeft beroep aangetekend tegen het vonnis. De zaak werd deze week gehoord. Het hof heeft de uitspraak dat ze schuldig is bevonden gehandhaafd. In eerste instantie kreeg de beklaagde echter twee jaar strafvermindering. Het was niet duidelijk waarom, maar het vermoeden bestond dat dit om medische redenen was. Gao Yu heeft tijdens de zitting over haar beroep deze week schuld bekend, iets wat ze tijdens het oorspronkelijke proces had geweigerd. Enkele uren na de strafvermindering heeft het Derde Intermediare Volksgerechtshof van Beijing ook het bevel gegeven haar voorwaardelijk vrij te laten. Volgens Xinhua had het Hof intussen ‘kennis genomen van een geneeskundig verslag waarin werd bevestigd dat de 71-jarige dissidente aan een ernstige ziekte lijdt’. De familieleden en geestverwanten van Gao Yu hebben inderdaad al vaker gewezen op een aantal aandoeningen van haar hart, bloeddruk en lymfesysteem. Zij vreesden dat Gao Yu een verdere jarenlange gevangenisstraf niet zou overleven.
South China Morning Post, BBC, Radio Free Asia

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar