Dodelijke afloop bij meest recente scheepvaartincident.

De matrozen van een Chinese vissersboot hebben maandag een gevecht geleverd met Zuid-Koreaanse kustwachters. Het zoveelste scheepvaartincident, alweer met een dodelijk slachtoffer.
De kustwachters hadden de Chinese kotter geënterd, naar eigen zeggen omdat die illegaal viste in Zuid-Koreaanse wateren in de Gele Zee. Het is het zoveelste incident van de laatste jaren waarbij Chinese schepen betrokken zijn in grensgebieden met buurlanden. Bij het gevecht in de Gele Zee werden twee Zuid-Koreaanse officieren neergestoken. Een van hen is aan zijn verwonding overleden. De Chinezen en Zuid-Koreanen die verder nog bij de vechtpartij gewond raakten worden verzorgd. De Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft de Chinese ambassadeur bij zich geroepen in verband met de steekpartij. Beijing heeft nog niet gereageerd.
Regelmatig komen Chinese vissers met de autoriteiten van andere landen in botsing in de Zuid-Chinese Zee, in de Gele Zee, in de wateren rond Japan (rond al of niet door China en Japan betwiste eilanden). Vaak is de klacht te horen dat de Chinezen clandestien vissen, vaak zijn er gewelddadige incidenten. Soms leiden die tot diplomatieke rellen, zoals in het geval van de botsing tussen China en Japan rond de Diaoyu of Senkaku- eilanden. Het is anderzijds ook voorgekomen dat Chinese vrachtvaarders die volkomen legaal de Mekongrivier bevoeren aangevallen werden door misdadigers. In oktober werden daarbij 13 Chinese matrozen vermoord. De Mekongrivier, in China de Lancang genoemd, stroomt door China, Myanmar, Laos, Thailand, Cambodia en Vietnam naar de Zuid-Chinese Zee. Met Laos, Myanmar en Thailand is China er nu in geslaagd om te zorgen voor gezamenlijke patrouilles die de veiligheid in het gebied moeten verzekeren. In het gebied rond de Mekong, waarvan een deel de Gouden Driehoek wordt genoemd, worden wapens en drugs gesmokkeld en steeds vaker worden schepen aangevallen.
Met bilateraal diplomatiek overleg wil China incidenten betreffende de handelsscheepvaart en de visserij voorkomen, betwistingen beslechten en de economische activiteit in rust en vrede te laten verlopen. Dat lukt vooralsnog met mate.
Bronnen: BBC, China Daily, De Standaard

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Dodelijke afloop bij meest recente scheepvaartincident.

  1. Er moet opgemerkt worden dat China met Zuid-Korea geen betwiste grenzen heeft.Wel met Japan, Vietnam en de Filippijnen, wat aan overigens kleine incidenten met de kustwacht van deze landen meteen een diplomatieke dimensie geeft. Hier is dit niet het geval, tenzij de Chinezen in een door Noord- en Zuid-Korea betwist gebied zouden terecht gekomen zijn.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *