Doorbraak diabetes-therapie in Shanghai?

China Daily bericht over een veelbelovende Chinese innovatie in de behandeling van diabetes, die gunstig wordt beoordeeld buiten China ook.

Het onderstaande stuk is grotendeels overgenomen van Friends of Socialist China.

diabetes
Het Shanghai Changzheng Hospital, foto Baidu via SCMP

‘Artsen in Shanghai hebben voor het eerst ter wereld de diabetes van een patiënt genezen door transplantatie van alvleeskliercellen afkomstig van stamcellen. De patiënt kan al bijna drie jaar normaal functioneren zonder insuline-injecties.’ Dit meldt de China Daily, de grootste officiële Engelstalige krant van China.

China is het land met de grootste populatie diabetespatiënten. Er zijn 140 miljoen diabetespatiënten in het land, waarvan er ongeveer 40 miljoen afhankelijk zijn van levenslange insuline-injecties, volgens de Internationale Diabetes Federatie. Het probleem door de toename van deze welvaartsziekte wordt serieus genomen, onder andere met onderzoek om het geneesmiddelenverbruik te beperken.

Transplantaties

Volgens deskundigen kunnen patiënten met ernstige diabetes die worstelen met hun bloedsuikerspiegel alleen effectief worden behandeld met minimaal invasieve transplantatie, waarbij eilandjesweefsel uit de alvleesklier van een donor wordt geïnjecteerd.

Artsen in Shanghai hebben voor het eerst ter wereld de diabetes van een patiënt genezen door transplantatie van alvleeskliercellen afkomstig van de eigen stamcellen. De 59-jarige man, die al 25 jaar diabetes type 2 had, is nu 33 maanden volledig van insuline af, maakte het Shanghai Changzheng Hospital dinsdag bekend.

Grensverleggend

Tot nu toe was het dus mogelijk om patiënten met ernstige diabetes te behandelen met een transplantatie van alvleeskliercellen van iemand anders, maar door het tekort aan donoren en de complexiteit van de technologie wordt momenteel niet voldaan aan de klinische behoeften. De artsen van het Shanghai Changzheng Hospital hebben aangetoond dat het mogelijk is om de normale insulineproductie te herstellen met behulp van alvleeskliercellen die afkomstig zijn van de eigen stamcellen van de patiënt – waarvoor dus geen donor nodig is. Yin Hao, directeur van het orgaantransplantatiecentrum van het ziekenhuis, zei hierover: ‘Onze technologie is nu voldoende ontwikkeld. Ze is grensverleggend op het gebied van regeneratieve geneeskunde voor de behandeling van diabetes.’

Hij zei dat de patiënt, die een ernstig risico liep op diabetescomplicaties, in juni 2017 een niertransplantatie had ondergaan, en elke dag meerdere insuline-injecties nodig had.

Geslaagd

De patiënt kreeg de transplantatie in juli 2021. Elf weken na de operatie werd hij ontwend van uitwendige insuline, en de dosis orale geneesmiddelen voor de controle van het suikerniveau werd geleidelijk verlaagd en een jaar later volledig ingetrokken. ‘Follow-up onderzoeken toonden aan dat de werking van de pancreaseilandjes bij de patiënt effectief hersteld was en dat zijn nierfunctie binnen het normale bereik lag,’ zei Yin. ‘Dergelijke resultaten suggereren dat de behandeling de progressie van diabetische complicaties kan voorkomen.’

Erkenning

Timothy Kieffer, professor aan de afdeling cellulaire en fysiologische wetenschappen aan de Universiteit van British Columbia, Canada, wordt geciteerd door South China Morning Post in een artikel dat het onderzoek beschrijft als ‘een belangrijke stap vooruit op het gebied van celtherapie voor diabetes’. Als de resultaten van het onderzoek in Shanghai op betrouwbare wijze kunnen worden gereproduceerd, ‘kan dit patiënten bevrijden van de last van chronische medicijnen, de gezondheid en levenskwaliteit verbeteren en de uitgaven voor gezondheidszorg verlagen’.

Ondersteuning

Het onderzoek werd gefinancierd door de Chinese Academy of Science, het National Basic Research Program van China, de National Natural Science Foundation van China, de Science and Technology Commission van de gemeente Shanghai en het Shenkang Project. Het onderzoek is gepubliceerd in het magazine Cell Discovery in samen werking met het gereputeerde tijdschrift Nature.

Bronnen: China Daily, Friends of Socialist China, South China Morning Post, Cell Discovery

Print Friendly, PDF & Email