“Doorbraak” op VS-China Dialoog

Beide zijden zijn verheugd over de resultaten van de tweedaagse dialoog tussen VS en China. Deze blijken zich vooral op financieel vlak te situeren.
Zoals bekend werd de top overschaduwd door het geval van de blinde dissident Chen Guangcheng die met zijn familie het land uit mag om te gaan studeren. Toch was er van beide zijden een positieve beoordeling van de resultaten.
Deze gaan over het verminderen van belastingen,het meer betalen van dividend bij staatsondernemingen aan de staat, een faire behandeling van buitenlandse investeringen tot het optrekken van het plafond voor het buitenlands aandeel in effecten joint-ventures van 33 tot 49 %. Peking was het ook eens zijn autoverzekeringsmarkt te openen en te willen onderhandelen over richtlijnen om exportkredieten te reguleren. Van Amerikaanse kant werd beloofd meer burgerlijke high-tech naar China toe te laten; de yuan te integreren in een korf van munten bij de speciale IMF trekkingsrechten en ook de procedures te zullen stroomlijnen voor Chinese banken in de VS. Beide zijden gaan volgende maand in Washington een dialoog over de mensenrechten houden; zullen elkaar raadplegen over het Midden-Oosten en Azië-Pacific zaken en gaan nauw contact onderhouden over de Soedans.
President Hu en premier Wen prezen de top om de verwezenlijkingen. Clinton zei dat de verhouding sterker was dan ooit en dat deze niet mag ontsporen door mensenrechten. Ze zei niet bang te zijn van een welvarend China.  Tenslotte gaan beide landen gesprekken voeren over militaire uitwisselingen en vertrok defensieminister Liang Guanglie al naar de VS voor een bezoek.
Bron SCMP, NYT
Zie ook Dialogue

Print Friendly, PDF & Email

Tags:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *